Gå till sidans innehåll

Livsstil och fertilitet

Faktorer som påverkar fertiliteten inkluderar ålder, livsstil, användning av berusningsmedel och kroniska sjukdomar. Vid planering av graviditet är det bra att beakta dessa faktorer och ta reda på vad man själv kan påverka.

När man planerar att bilda familj och bli gravid är det viktigt att se till att ha en tillräckligt varierad och hälsosam kost, regelbunden motion, bra sömn och stresshantering. Det är viktigt att göra förändringar i livsstilen så tidigt som möjligt innan graviditeten börjar, för att skapa en bra grund för ett hälsosamt liv.

Vikthantering och planering av graviditet

Övervikt minskar fertiliteten hos både män och kvinnor och kan negativt påverka resultaten av fertilitetsbehandlingar. Det är viktigt att identifiera de faktorer som man själv kan påverka med vad gäller övervikt. Här är hälsosamma levnadsvanor centrala.

Övervikt är ofta förknippat med ovulationsstörningar, där även en liten viktminskning kan ge lindring. Snabb viktminskning rekommenderas inte, även om övervikt är betydande och man planerar att bli gravid inom en snar framtid. Hårda dieter kan rubba kroppens hormonbalans och göra det svårare att bli gravid.

Den huvudsakliga metoden är att se till att ha hälsosamma levnadsvanor och göra permanenta förändringar i livsstilen. Även en liten viktminskning och hälsosamma förändringar i ens levnadsvanor kan öka chanserna att bli gravid. När man har tid att lugnt öva och etablera vanor som en del av livet blir förändringen mer bestående.

Att äta så mångsidig kost som möjligt och undvika ett överdrivet energiintag främjar den reproduktiva hälsan. En hälsosam kost som följer näringsrekommendationerna rekommenderas för både fertiliteten och viktkontrollen. Läs mer om en hälsosam kost i avsnittet egenvård i Hälsoviktshuset:

Om du redan har en varierad och tillräcklig kost har du ingen ytterligare nytta av att ta kosttillskott när det gäller fertiliteten. Det är dock viktigt att se till att man får ett tillräckligt intag av folat och D-vitamin, särskilt i de tidiga planeringsfaserna av graviditeten, eftersom kosten ofta inte innehåller tillräckligt med dessa ämnen. Folsyratillskott bör påbörjas i god tid före det första graviditetsförsöket. Män har också nytta av folsyratillskott.

Vid specialkost kan det vara bra att träffa en näringsterapeut för att undvika näringsbrist.

Regelbunden motion och en aktiv livsstil främjar fertiliteten. Motion underlättar också viktkontrollen, vilket är gynnsamt för den reproduktiva hälsan. Regelbunden motion är ofta också ett bra stresshanteringssätt som kan göra det lättare att bli gravid.

Mycket riklig motion och intensiv träning inför en tävling kan störa kvinnans hormonfunktion, vilket kan vara skadligt för den reproduktiva hälsan.

Långvarig stress kan minska fertiliteten och därför är det en bra idé att stanna upp och fundera på hur du själv hanterar stress.

Det är också viktigt att sova tillräckligt redan när man planerar en graviditet. Särskilt sömnapné och andningsuppehåll i sömnen utgör en risk för både mammans och fostrets hälsa. Diskutera gärna sömnproblem och trötthet med din läkare.

Uppdaterad 28.5.2024