Lågkaloridiet (<800 kalorier) benämns ofta förkortat VLCD, vilket hänvisar till dess engelska namn (very low calorie diet). På finska talas det ofta om ENE-dieten. Dieten inkluderar också tillskott av protein och fett samt grönsaker, vilket ökar energiintaget och strikt sett är då detta en lågenergidiet (LCD, lågkaloridiet).
VLCD-dieten kan i vissa fall genomföras som ett stöd för livsstilsbehandling för att öka viktminskningen och lindra följdsjukdomar. Dieten varar i genomsnitt 4–10 veckor, men högst 16 veckor.
VLCD--dieten är inte avsedd att användas som enda behandlingsform, eftersom den ensam sällan ger ett hållbart resultat. ENE-dieten rekommenderas att genomföras under övervakning och vägledning av en vårdprofessionell, eftersom den inte passar alla och medicinering kan behöva justeras. Start och avslutning av VLCD--dieten bör planeras noggrant.
Genomförande av VLCD-dieten
Under VLCD -dieten används kliniska viktminskningspreparat som huvudsaklig näring, det vill säga VLCD-dryck- och soppulver eller färdiga drycker.
VLCD-preparaten innehåller de näringsämnen som bantaren behöver, men som namnet antyder endast lite energi. På marknaden finns även LCD-drycker och stänger utvecklade för vikthantering och dessa rekommenderas att användas under VLCD -dieten endast sporadiskt, eftersom de innehåller mer energi än VLCD-produkterna. VLCD -preparaten innehåller totalt per dygn (fem VLCD-preparat):
ungefär 800 kilokalorier
30–60 gram kolhydrater
ungefär 75 gram protein
åtminstone 12 gram essentiella fettsyror samt de nödvändiga vitaminerna och mineralerna.
För att säkerställa tillräckligt intag av protein och förebygga förlust av muskelmassa rekommenderas det att inta 10–60 gram protein varje dag, vilket viktminskaren får från proteinrika livsmedel med lågt kaloriinnehåll. Behovet av extra protein bestäms individuellt utifrån vikten.
Dessutom bör cirka 500 gram lågenergigrönsaker och en matsked rapsolja ätas varje dag för att säkerställa intaget av essentiella fettsyror. Alternativt kan valnöts-, hampa- eller linfröolja användas.
VLCD -dieten kan också genomföras med vanlig mat. Om vanlig mat används ska VLCD -dieten alltid genomföras under ledning av en näringsterapeut.
Under VLCD -dieten bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att förebygga förlust av muskelmassa. Av den anledningen är proteinintag och motion viktiga delar av ENE-dieten. Mängden tillsatt protein planeras innan VLCD -dieten påbörjas.
VLCD -dieten minskar magsäckens storlek på bara några veckor, vilket märks genom att mättnadskänslan uppnås med mindre matportioner. Noggrant genomförd kan VLCD -dieten lindra symtomen på följdsjukdomar, förbättra ämnesomsättningen och därigenom minska behovet av medicinering och öka funktionsförmågan och livskvaliteten.
Efter VLCD -dieten bör en noggrann planering av vikthanteringen genomföras för att förhindra att vikten kommer tillbaka. För att förbättra vikthanteringen och ytterligare viktminskning kan man överväga medicinering.