Gå till sidans innehåll

Stärk din kropp med styrketräning

Styrketräning har många fördelar för vikthantering, hälsa och funktionsförmåga.

Regelbunden styrketräning kan stärka musklerna. Det lönar sig att träna muskelstyrka minst två dagar i veckan. Muskelmassa och -styrka ökar när musklerna belastas regelbundet mer än genom vardagliga aktiviteter. Efter styrketräning behövs också tillräckligt med sömn av god kvalitet för att kroppen ska återhämta sig från dagens påfrestningar. Man får heller inte glömma en tillräcklig näringstillförsel, särskilt av protein. Bra muskelstyrka hjälper dig att klara av vardagen, förbättrar balansen och minskar belastningen på lederna. Muskelstyrka kan utvecklas i alla åldrar, bara träningen är regelbunden!

Styrketräning hjälper till med vikthantering

Styrketräning underlättar vikthantering eftersom musklerna förbrukar mer energi än fettvävnad. Ju mer muskelmassa du har, desto högre blir din energiförbrukning - även i vila. Dessutom kan styrketräning förebygga förlust av muskelmassa på grund av viktminskning och på så sätt hjälpa till att bibehålla energiförbrukningen, vilken minskar när vikten minskar.

Styrketräning kan också minska mängden kroppsfett. Muskelvävnad väger betydligt mer än fettvävnad, så vikten behöver inte nödvändigtvis minska som ett resultat av styrketräning, även om det sker positiva förändringar i kroppssammansättningen. Till exempel kan midjemåttet minska även om vikten förblir densamma.

Det lönar sig att börja med styrketräning måttligt med hänsyn till din egen kondition och genom att lyssna på kroppen. Två träningspass i veckan är en effektiv och säker mängd för att utveckla muskelstyrka. Gymträning passar nästan alla oavsett ålder och konditionsnivå. Det är bra att börja med gymträning enligt ett anpassat program. Man kan också träna muskelstyrka hemma genom olika virtuella träningspass.

Det finns också många tillfällen i vardagen för att träna muskelstyrka. Man kan träna musklerna till exempel i samband med en promenad genom att använda trappor för träning eller utegym. Man kan också träna musklerna i vatten, till exempel med vattengympa! Testa olika former av muskelstyrketräning för att hitta en metod som passar dig bäst.

För att muskelstyrkan ska öka bör träningen vara regelbunden och belasta kroppens stora muskelgrupper på ett mångsidigt sätt. När musklerna stärks bör träningen gradvis bli mer krävande.

Uppdaterad 7.6.2024