Gå till sidans innehåll

Mot en bättre sömn

Man kan själv påverka sin sömn och insomning på många sätt.

Vi upplever alla sömnsvårigheter någon gång i våra liv. I behandlingen av sömnsvårigheter är det viktigt att se till sömnrutinen, regelbunden måltidsrytm, hälsosamma levnadsvanor och lämplig sömnmiljö

Recept för god sömn

Det är viktigt för den som lider av sömnsvårigheter att vakna upp på morgonen regelbundet vid samma tidpunkt, även om nattsömnen har varit kort. Att sova länge på morgonen kan försvåra insomnandet på kvällen och därmed skapa en ond cirkel av sömnsvårigheter. En mångsidig frukost och en jämn måltidsrytm upprätthåller en bra energinivå. Motion främjar god sömn, men undvik tung träning 3–4 timmar före läggdags. Ta korta pauser och andningspauser under dagen.

Kvällsrutiner hjälper till att koppla av och förbereda våra kroppar för vila. Undvik aktiviteter som stimulerar sinnet och kroppen. Lätt träning, som en kvällspromenad eller stretching, kan hjälpa till att somna. Även sömnmiljön påverkar möjligheten till att lugna ner sig. Ett svalt och mörkt sovrum hjälper dig att somna bäst.

Mat och dryck har en betydande inverkan på sömn och energinivå. En lätt kolhydratrik kvällsmat kan underlätta insomnandet. Å andra sidan bör tunga måltider undvikas nära läggdags. En stor mängd socker före läggdags kan också försämra nästa natts sömn. Dina alkoholvanor är också värda att granskas, eftersom alkohol försämrar sömnkvaliteten. Undvik användning av koffeinhaltiga produkter och rökning 4–5 timmar före läggdags.

Tips för stunder när sömnen inte kommer:

Om bekymmer och ångest fyller ditt sinne när du går och lägger dig eller om du vaknar på natten, kan du dra nytta av att ha en oro-stund. En oro-stund hålls på kvällen, men inte för nära läggdags. Reservera 15–30 minuter för stunden.

Under oro-stunden går igenom alla dina tunga bekymmer och ångest. Fokusera bara på dem och lämna andra aktiviteter bort under den tiden. Om dina bekymmer börjar plåga dig på andra tider på dagen, skriv ner dem och återvänd till dem under nästa oro-stund.

Överaktivitet kan försvåra insomning och god sömn. Prova Psykportens övningar för att lugna nervsystemet.

Om du inte kan somna och känner dig frustrerad, stig upp ur sängen en stund. Du kan till exempel gå till en fåtölj eller soffa för att vila.

Lyssna på din lugnande favoritmusik en stund. Låt tankarna vandra bort från denna nattstund med musiken. Eller läs några avsnitt ur en lugnande bok eller tidning. Om du gillar sudoku eller korsord, gör en i en lugn takt.

När du går tillbaka till sängen, tänk på hur bekväm sängen är och hur skönt det känns att gå och lägga sig under täcket.

Bakom dålig sömn och konstant dagtrötthet kan det finnas andningsuppehåll under sömnen, vilket kan tyda på sömnapné. Symtom på sömnapné inkluderar:

  • snarkning

  • andningsuppehåll

  • ständiga uppvaknande och ökad urineringsbehov på natten

  • munnen torkar på natten

  • nattsvettningar

  • morgonhuvudvärk

  • inslumringsstendens under dagen

  • minnesproblem

  • koncentrationssvårigheter och nedstämdhet.

Diskutera eventuell trötthet öppet med din läkare. Läkaren bedömer sedan behovet av ytterligare undersökningar.

Uppdaterad 10.6.2024