Gå till sidans innehåll

Uppföljning av rörelse

Funderar du på om uppföljning av rörelse kan stödja dig i att uppnå dina mål?

Det finns många sätt att övervaka rörelse på. Antalet steg och avstånd som man rör på sig kan följas upp med olika appar som kan installeras på telefonen. För att följa effekten av rörelse passar enheter som mäter hjärtslagen bäst, såsom pulsmätare. De ger den mest exakta bilden av belastningen på andnings- och cirkulationssystemet.

Rörelse och aktivitet kan övervakas genom att föra en träningsdagbok. I dagboken kan man till exempel notera den tid man rört sig och sina känslor efter träningen. Även det dagliga antalet steg kan noteras. Vid uppföljningen av rörelse är det viktigt att observera utvecklingens riktning. Ibland kommer veckor då man inte hinner träna, men även då kan man märka en positiv förändring genom att se på det genomsnittliga rörelseantalet och jämföra det med flera månader tillbaka.

Kroppen ger viktig information

Trots att det finns många apparater på marknaden avsedda för uppföljning av rörelse och aktivitet är det värt att komma ihåg att man inte nödvändigtvis behöver separata verktyg för det. Att lyssna på kroppen och observera ens egna känslor kan vara lika användbara sätt att följa upp ens egen rörelse och utvecklingen av ens kondition. Genom att observera sin kropp och förändringar i förnimmelserna kan man få värdefull information om vilka effekter träningen har haft. Då kan man bättre anpassa sin rörelse efter sina egna mål och behov. Till exempel, genom att identifiera när man behöver vila eller när kroppen behöver utmanas mer, kan man anpassa sin rörelse. Dessutom hjälper att lyssna på kroppen dig att bättre identifiera och ta hänsyn till eventuella smärtsamma tillstånd eller obehagskänslor.

Trots att träningsredskap och appar kan erbjuda användbar information och uppmuntran är att lyssna på kroppen och fokusera på ens egna känslor en viktig del av en aktiv livsstil. Den mest effektiva informationen som olika redskap ger är när den kombineras med information och erfarenhet som kommer från ens egen kropp!

Uppdaterad 13.6.2024