Gå till sidans innehåll

Kostdagbok

Att föra matdagbok kan hjälpa till att upptäcka nya saker om ens eget ätande.

Att föra kostdagbok ger information om ens måltidsrytm, måltidsstorlek, användningen av olika livsmedel och tidpunkterna för ätande. Kostdagboken kan hjälpa till med planeringen av ens eget ätande. Att föra kostdagbok passar inte alla och det är inte heller nödvändigt för att lyckas med vikthantering.

Hur för man en kosdagbok?

Det finns många sätt att föra matdagbok på. Man kan följa upp sitt ätande med olika appar som kan installeras på telefonen. Kostdagbok kan också föras traditionellt på papper eller genom att fotografera sina egna måltider.

Det är bra att föra kostdagbok under minst tre dagar. En av dagarna bör vara under helgen för att få en bild av både vardags- och helgätande. I kostdagboken antecknas all mat och dryck som konsumeras. Dessutom är det bra att notera tidpunkterna för ätande och drickande. Ju ärligare man är med att fylla i kostdagboken, desto bättre bild får man av sitt eget ätande.

I kostdagboken bör man särskilt observera följande saker:

  • Hur är din måltidsrytm? Är det för långa intervaller mellan måltiderna vid någon tidpunkt på dagen?

  • Vilken tid på dygnet äter du mest? Äter du mest på morgonen eller kvällen?

  • Hur stora är dina måltider? Äter du ofta små eller sällan stora måltider?

  • Hur många av dina måltider innehåller grönsaker? Får du i dig grönsaker, frukter och bär enligt rekommendationen?

  • Inkluderar din dag flera mellanmål? Hur mycket småäter du under dagen?

  • Hur mycket godis ingår i din kost? När brukar du oftast äta sötsaker?

  • Hur hungrig är du innan du äter? Och hur mätt är du efter måltiden?

  • Hur var situationen innan eller under måltiden som kan ha påverkat ditt ätande?

Uppdaterad 13.6.2024