Gå till sidans innehåll

5. Vad påverkar dina matvanor?

Många olika faktorer påverkar matvanorna. Vilka matrelaterade vanor eller tankegångar identifierar du?

Nästan alla tankar, övertygelser och förväntningar som fladdrar runt i ens eget sinne har uppstått genom interaktion med andra människor. Vanorna från barndomshemmet kan fortfarande påverka våra övertygelser och tankar. Vanorna som antogs i tonåren kan också avspegla sig i den vuxnes kostval.

Min mamma brukade alltid säga att allt på tallriken ska ätas upp. Jag vet att jag som vuxen inte alltid borde agera så. Ändå smyger sig en känsla av skuld in när jag på något sätt försiktigt slänger överflödig mat i soporna. Jag säger då till mig själv att jag väljer hälsan före skuldkänslan.

I de följande övningarna funderar vi på hur olika situationer och faktorer påverkar ätandet och hur man kan lära sig att njuta av nya smaker.

Övningar:

Sociala roller och interaktionssituationer vid måltider kan påverka mängden och kvaliteten på den konsumerade maten.

Vem vi äter med och i vilken situation kan påverka vårt ätande åt olika håll. Det är känt att vi ofta äter mer vid långa kvällsmiddagar och tillställningar. Å andra sidan är mängden mat som äts vid lunchmöten ofta mindre.

Vanor som man lärde sig som barn kan påverka tankar och val även som vuxen.

Ofta är vi inte ens medvetna om hur dessa faktorer påverkar vårt ätande. Att observera dina egna val kan hjälpa dig att bli medveten om huruvida kostvalen verkligen är dina egna eller om de kan påverkas av omgivningen.

Fundera över:

  • Hur påverkar matmiljö, måltidssituationer och sällskap dina kostval eller mängden av äten mat?

  • Hur kan du påverka situationer eller faktorer som styr dina ätval?

Bekanta och trygga smaker kan bli vanor som rytmiserar vardagen och måltiderna. Dofter, färger och matens utseende är en del av matupplevelsen, så att bara se favoritmaten kan väcka aptiten.

Genom tiderna har människan naturligt varit skeptisk mot nya livsmedel. Nya ingredienser har nosats och smakats på för att avgöra om det är ätbart eller inte.

Butikernas frukt- och grönsaksavdelningar lyser i färg. Olika frukter, grönsaker, bär och olika nya rotfrukter har blivit en del av butikens utbud. Du skulle kunna få variation till en hälsosam och lätt kvällsmat från dessa, kanske till och med en festlig känsla! Skulle det vara värt att prova och ge sig ut på smakäventyr?

Fundera över:

  • Hur provar och testar du nya smaker, till exempel grönsaker eller kryddor?

  • Var får du reda på hur nya frukter och grönsaker kan användas eller hur de smakar?