Gå till sidans innehåll

Att gå ner i vikt stöder den reproduktiva hälsan

Att gå ner i vikt ökar dina chanser att bli gravid och minskar riskerna i samband med graviditet och förlossning.

Det finns betydande hälsorisker med överviktiga kvinnors graviditet. Dessa minskar när du går ner i vikt. Graviditeten bör planeras tidigast ett år efter operationen, innan dess måste preventivmedel användas. Graviditeten bör övervakas inom den specialiserade sjukvården.

Fetma minskar fertiliteten och ökar risken för missfall. Hälsoriskerna i samband med överviktiga kvinnors graviditet är bland annat graviditetsdiabetes, ökad risk för preeklampsi (”graviditetsförgiftning”) och risk för strukturavvikelser hos fostret och för tidig födsel.

De hormonella förändringarna i samband med fetma kan leda till störningar i menstruationscykeln och infertilitetsproblem. Övervikt försämrar resultaten av infertilitetsbehandlingar och på grund av riskgraviditeter rekommenderas de inte för kvinnor med sjuklig fetma.

Att gå ner i vikt korrigerar hormonella avvikelser, förbättrar chanserna att bli gravid och minskar riskerna i samband med graviditet och förlossning. Chansen till graviditet ökar när man går ner i vikt, särskilt hos kvinnor som tidigare lidit av barnlöshet.

Kvinnans fertila period är begränsad, så fetmabehandlingen bör vara effektiv. För patienter med sjuklig fetma är en fetmaoperation i kombination med livsstilsförändringar det mest effektiva sättet att uppnå en permanent viktminskning.

Uppdaterad 15.7.2020