Gå till sidans innehåll

Graviditetsuppföljning och förlossningssätt

Graviditeten hos en kvinna som genomgått en fetmaoperation övervakas av ett multidisciplinärt team inom den specialiserade sjukvården.

Graviditetsuppföljning

Det finns en risk för störningar i ämnesomsättningen som följd av fetmaoperation, så därför följs graviditeten upp multidisciplinärt inom den specialiserde sjukvården (av en specialist på inremedicin och en förlossningsläkare, en näringsterapeut och vid behov en kirurg). Rådgivningen skriver en remiss till mödrapolikliniken redan i början av graviditeten.

Glukosbelastningsprovet görs inte eftersom det inte tolereras väl av patienter som genomgått en fetmaoperation. För att konstatera graviditetsdiabetes följs måltidspar (fastevärde och värdet en timme efter måltiden) upp på morgnarna under en vecka i graviditetsveckorna 24–28. Dessutom görs två dygnskurvor, dvs. måltidsparen tas vid varje måltid (frukost, lunch, middag, kvällsmål). Om vikten har gått ner bra, är risken för graviditetsdiabetes och preeklampsi mindre än om patienten fortfarande är avsevärt överviktig.

Efter en gastric sleeve-operation kan refluxsymtomen öka, särskilt under graviditeten. Refluxsymtom kan behandlas på samma sätt som hos andra gravida kvinnor, med medicinering som läkaren ordinerar, genom att undvika tunga måltider på kvällen och att höja sänggaveln vid behov.

Förlossning

Förlossningssättet bedöms och väljs enligt obstetriska överväganden. Vaginal förlossning är det primära alternativet om graviditeten i övrigt ger goda förutsättningar för det.

Uppdaterad 15.7.2020