Gå till sidans innehåll

Rikligt med grönsaker

Skapa en grund för kosten med grönsaker.

Grönsaker, rotfrukter, bär och frukter utgör grunden för en hälsosam och mångsidig kost. Grönsaker innehåller lite energi men fyller magen bra och ökar mättnaden. Med grönsaker kan du späda ut energiinnehållet i en måltid.

Grönsakernas näringsdensitet är hög, vilket innebär att de innehåller skyddande näringsämnen som vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppens funktioner och välbefinnande, samt antioxidanter och flavonoider. Grönsaker innehåller också viktiga fibrer. En mångsidig kost rik på fibrer främjar tarmmikrobiotans välbefinnande, vilket har positiva effekter på vikthanteringen genom hormonreglering.

Att konsumera mycket grönsaker är känt för att påverka hälsan på många olika sätt. Att äta mycket grönsaker sänker bland annat blodtrycket, minskar risken för att drabbas av typ 2-diabetes, underlättar upprätthållandet av normalt kolesterolnivå i blodet, främjar tarmens funktion och förbättrar kroppens immunförsvar.

Rekommenderad mängd grönsaker för hälsan är minst ett halvt kilo, eller cirka 5–6 nävar per dag. Det lönar sig att använda grönsaker mångsidigt, antingen råa, i sallader eller som tillägg i andra rätter. Det spelar ingen roll hur grönsakerna tillagas så länge de inte överdrivet kryddas med fett, ost eller grädde! Det lönar sig att äta grönsaker mångsidigt. Ät grönsaker i olika färger både råa och tillagade, anpassade efter dina smakpreferenser.

Olika grönsaker innehåller olika nyttiga föreningar, och föreningarna kan utnyttjas på olika sätt beroende på tillagningssätt. Du kan till exempel sträva efter att äta fem olika färger om dagen och njuta av säsongens grönsaker.

Tips för att öka grönsaksintaget

  • Om du vill öka intaget av grönsaker, bär och frukter, börja med dem du gillar och som känns enkla att lägga till.

  • Prova olika salladsrecept. Oljebaserade salladsdressingar passar bra till sallader och ger mjuka fetter.

  • Tillaga grönsaker genom att koka, ånga, grilla eller mikrovågsugn.

  • Lägg till grönsaker i wokrätter, grytor, soppor och olika bullar.

  • Använd säsongens grönsaker och våga prova nya smaker!

  • Om din kost tidigare har innehållit lite grönsaker, börja lägga till dem lite åt gången.

Grönsaker kan ätas istället för pasta, ris och potatis om så önskas. Trots detta är det viktigt att komma ihåg att också inkludera fullkornsprodukter för att säkerställa tillräcklig fiber-, vitamin- och mineralintag.

Uppdaterad 4.6.2024