Gå till sidans innehåll

Tallriksmodellen stöder sammanställningen av portionen

Tallriksmodellen är ett bra sätt att komponera en mångsidig måltid.

En lämplig portionsstorlek hjälper till att säkerställa måttligt energiintag och tillräcklig mättnad. När du följer tallriksmodellen kan du komponera en hälsosam och mångsidig måltid.

Principen för tallriksmodellen är enkel men effektiv:

  • Hälften av portionen är grönsaker, bär och frukter, antingen färska, varma eller som en del av huvudrätten. Det finns ingen anledning att begränsa mängden grönsaker. Om du fortfarande är hungrig efter måltiden kan du lägga till mer grönsaker på tallriken utan problem.

  • En fjärdedel av något proteinrikt såsom mejeriprodukter, fisk, kyckling, kött, soja, ägg eller bönor.

  • En fjärdedel av fibrerrika kolhydrater, såsom fullkornsris, -pasta, -korn, -havre, -bröd, -musli, -flingor eller gröt.

Du kan använda tallriksmodellen för att komponera en måltid, oavsett om det är frukost eller middag, soppa eller buffé, hemlagad mat eller färdigmat. Om grönsaker ingår i varje måltid och åtminstone hälften av tallriken är grönsaker vid huvudmåltiderna kommer du definitivt att uppnå ditt dagliga mål för grönsaker.

Uppdaterad 4.6.2024