Ruokapäiväkirjaa pitämällä voi saada tietoa omasta ateriarytmistä, aterioiden koosta, eri ruoka-aineiden käytöstä sekä syömisen ajoittumisesta. Ruokapäiväkirja voi tuoda apua oman syömisen suunnitteluun. Kaikkien mielestä ruokapäiväkirjan pitäminen ei tunnu hyvältä, eikä se olekaan välttämätöntä painonpudotuksessa onnistumisen kannalta.
Miten ruokapäiväkirjaa pidetään?
Ruokapäiväkirjan pitämiseen on monia tapoja. Syömistä voi seurata esimerkiksi erilaisilla puhelimeen asennettavilla sovelluksilla. Ruokapäiväkirjaa voi pitää myös perinteisesti paperilla tai kuvaamalla omia aterioita.
Ruokapäiväkirjaa kannattaa pitää vähintään kolmen päivän ajan. Yhden päivistä on hyvä olla viikonloppuna, jotta saadaan kuva sekä arki- että viikonloppusyömisestä. Ruokapäiväkirjaan merkitään ylös kaikki syöty ja juotu ruoka ja juoma. Lisäksi kannattaa merkitä syömisen ja juomisen kellonaika. Mitä rehellisemmin ruokapäiväkirjaa täyttää, sitä paremman kuvan omasta syömisestä saa.
Ruokapäiväkirjasta kannattaa tarkkailla ainakin seuraavia asioita:
Millainen on ateriarytmisi? Venyykö ateriaväli jossain kohti päivää liian pitkäksi?
Mihin aikaan päivästä syömisesi painottuu? Syötkö enemmän aamu- vai iltapainotteisesti?
Minkä kokoisia ateriasi ovat? Syötkö usein pieniä vai harvoin isoja aterioita?
Kuinka monella ateriallasi on kasviksia? Saatko kasviksia, hedelmiä ja marjoja suosituksen mukaan?
Sisältyykö päivääsi useita välipaloja? Kuinka paljon sinun tulee naposteltua pitkin päivää?
Kuinka paljon herkkuja ruokavalioosi sisältyy? Milloin herkuttelet useimmin?
Millainen on nälän asteesi ennen syömistä? Entä aterian jälkeinen kylläisyyden aste?
Millainen tilanne oli ennen ruokailua tai ruokailun aikana, joka saattoi vaikuttaa syömiseesi?