Gå till sidans innehåll

Vecka 6. En lämpligt tillåtande ätstil

Vad är tillräckligt bra ätande?

Ett flexibelt förhållningssätt till mat är en typ av ätande som man kan och vill fortsätta med vecka efter vecka, månad efter månad och år efter år. Helheten avgör alltid när det gäller att äta. Ingen enskild mat eller måltid förstör helheten, men räddar den inte heller.

Oflexibilitet och att förbjuda vissa livsmedel för sig själv tenderar oftast bara att öka begäret och tankarna för dessa livsmedel. Ju mer förbjudet ett visst livsmedel är, desto välbehag känner vi ofta. Om listan över förbjudna livsmedel är lång kan det vara utmanande att hålla sig till kosten.

Tillåt dig att äta tillräckligt

Risken för ohanterbart ätande minskar när du äter tillräckligt och regelbundet. När du tillåter dig själv att äta tillräckligt vid alla måltider är det lättare för dig att äta så mycket som din kropp behöver vid den tidpunkten. På så sätt minskar ofta också begäret. När alla livsmedel är tillåtna kan du börja njuta av dem och avstå utan skuld.

Om flexibilitet fortfarande känns svårt kan du använda listan för att öva:

  • Innehåller dina dagar frukost, lunch och middag samt eventuellt ett par mellanmål? Begären uppstår ofta om du inte har ätit tillräckligt särskilt under förmiddagen.

  • Öva på att äta dig lagom mätt vid måltiderna så att hungern hålls borta 3–4 timmar.

  • Om hungern vaknar snabbt efter en måltid, granska om måltiden inkluderade en portion protein ungefär i storlek med din egen handflata samt tillräckligt med grönsaker och fiber.

  • Tänk på vilken roll godsaker spelar i din kost och din vardag.

  • Acceptera ofullkomlighet - varje dag är annorlunda och varje persons kost är individuell.

  • I stället för perfektion, fundera på hur du kan bäst möjligt ge näring åt din kropp idag.

  • Underlätta en hektisk vardag genom att använda halvfabrikat eller färdiga rätter. Att göra val underlättas med Hjärtmärke