Siirry sivun sisältöön

Vahvista kehoasi lihasvoimaharjoittelulla

Lihasvoimaharjoittelulla on moninaisia hyötyjä niin painonhallinnan, terveyden kuin toimintakyvynkin kannalta.

Lihaksia voidaan vahvistaa säännöllisellä lihasvoimaharjoittelulla. Lihasvoimaa tulisi harjoittaa vähintään kahtena päivänä viikossa. Lihasmassa ja -voima kasvavat, kun lihaksia kuormitetaan säännöllisesti enemmän kuin arjen tavanomaisissa toiminnoissa. Voimailun perään tarvitaan myös riittävästi laadukasta unta, jotta keho palautuu päivän rasituksista. Ei pidä myöskään unohtaa riittävää ravinnon ja etenkin proteiinin saantia. Hyvä lihaskunto auttaa jaksamaan arjessa, parantaa tasapainoa ja vähentää nivelten kuormitusta. Lihasvoimaa voi kehittää missä iässä tahansa, kunhan harjoittelu on säännöllistä!

Lihasvoimatreeni auttaa painonhallinnassa

Lihasvoimaharjoittelu helpottaa painonhallintaa, sillä lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasvakudos. Mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sitä suurempaa energiankulutuksesi on – myös levossa. Lisäksi lihasvoimaharjoittelulla voidaan ennaltaehkäistä laihtumisesta johtuvaa lihaskatoa ja auttaa näin ylläpitämään energiankulutusta, joka vähenee painon laskiessa.

Lihasvoimaharjoittelulla voidaan vähentää myös kehon rasvakudoksen määrää. Lihaskudos painaa huomattavasti enemmän kuin rasvakudos, joten paino ei välttämättä laske lihasvoimaharjoittelun aloituksen seurauksena, vaikka kehonkoostumuksessa tapahtuukin positiivisia muutoksia. Esimerkiksi vyötärönympärys saattaa kaventua, vaikka paino pysyisikin samana.

Lihasvoimaharjoittelu kannattaa aloittaa maltillisesti oman kunnon mukaan ja kehoa kuulostellen. Kaksi harjoittelukertaa viikossa on tehokas ja turvallinen määrä lihasvoiman kehittämiseen. Kuntosaliharjoittelu sopii lähes kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Kuntosalilla käyminen kannattaa aloittaa ohjatusti ja itselle räätälöidyn ohjelman mukaan. Lihasvoimaharjoittelua voi hyvin toteuttaa myös kotona esimerkiksi erilaisten virtuaalijumppien avulla.

Arjestakin löytyy paljon hyviä hetkiä lihaskunnon harjoittamiseen. Lihasvoimaa voi treenata esimerkiksi kävelylenkin yhteydessä kuntoportaissa tai ulkokuntosalilla. Vedessäkin saa hyvin treenattua lihaksia esimerkiksi vesijumpan muodossa! Kokeile rohkeasti erilaisia lihasvoimaharjoittelun muotoja, niin löydät itsellesi mieluisan tavan lihasvoiman vahvistamiseen

Jotta lihasvoima kasvaa, harjoittelun tulisi olla säännöllistä ja kuormittaa monipuolisesti kehon suuria lihasryhmiä. Lihasten vahvistuessa myös harjoittelun tulee muuttua vähitellen kuormittavammaksi.

Päivitetty 7.6.2024