Voimaharjoittelu

Hyvällä lihaskunnolla on tärkeä rooli toimintakyvyn ja terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä.

Lihasvoimatreeni auttaa painonhallinnassa

Lihaksia voidaan vahvistaa säännöllisellä lihasvoimaharjoittelulla. Lihasvoimaharjoittelu helpottaa painonhallintaa, sillä lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasvakudos. Mitä enemmän on lihasmassaa, sitä suurempi on energiankulutus myös levossa. Lihasmassan kasvattaminen auttaa siis ylläpitämään kehon energiantarvetta, joka vähenee painon laskiessa.

Lihasvoimaharjoittelulla voidaan ehkäistä laihtumisesta johtuvaa lihaskatoa. Hyvä lihaskunto auttaa jaksamaan arjessa, parantaa tasapainoa ja vähentää nivelten kuormitusta. Lihasvoimaa voi kehittää missä iässä tahansa, kunhan harjoittelu on säännöllistä.

Haitarin otsikkotaso3
Miten liikkeelle?

Lihasvoimaharjoittelu kannattaa aloittaa maltillisesti oman kunnon mukaan ja kehoa kuulostellen. Kaksi harjoittelukertaa viikossa on tehokas ja turvallinen määrä lihasvoiman ja lihasmassan kehittämiseen. Kuntosaliharjoittelu sopii lähes kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Kuntosalilla käyminen kannattaa aloittaa ohjatusti ja itselle räätälöidyn ohjelman mukaan. Harjoittelun tulisi olla säännöllistä ja kuormittaa monipuolisesti kehon suuria lihasryhmiä.

Arjen mahdollisuudetHaitarin sisältö

Arjesta löytyy paljon hyviä hetkiä lihaskunnon harjoittamiseen. Lihasvoimaa voi treenata esimerkiksi kävelylenkin yhteydessä tekemällä lyhyen lihaskunto-osuuden. Myös jotkin arkiset askareet, kuten piha- ja puutarhatyöt ja portaiden nousu, kohentavat lihaskuntoa.

Jotta lihasmassa kasvaa, harjoittelun on oltava säännöllistä. Lihasten vahvistuessa myös harjoittelun tulee muuttua vähitellen kuormittavammaksi.

Kokeile: Metsäjumppa (Video, Liikkuva aikuinen -ohjelma)

Päivitetty  14.7.2020

Kyllä