Ruokavalio ennen lihavuusleikkausta

Lihavuusleikkaukseen pääsyn kriteerinä on laihtua konservatiivisen hoidon myötä vähintään 7 %. Laihtuminen ennen leikkausta on erittäin tärkeää ennen kaikkea leikkausriskien vähentämiseksi.

​​​

Terveellisten ja monipuolisten ruokailutottumusten omaksuminen jo ennen leikkausta on tärkeää, sillä leikkaus ei itsessään automaattisesti laihduta, vaan ohjaa painonhallintaa tukeviin syömistottumuksiin. Ennen leikkausta edellytetäänkin, että leikkaukseen tuleva henkilö on osallistunut painonhallintaryhmään tai yksilöohjaukseen elintapamuutosten tueksi.

Aiemman ryhmä- tai yksilöohjauksen tuella tapahtuneen laihtumisen lisäksi lihavuusleikkaukseen tulevien potilaiden on tärkeää laihtua vielä juuri ennen leikkausta. Leikkausta edeltävän painonpudotuksen tarkoituksena on saada vähennettyä sisäelinten ympärille ja maksaan kerääntynyttä rasvaa, jotta leikkaus voidaan teknisesti toteuttaa turvallisesti.

Leikkausta edeltävä laihdutus suunnitellaan yksilöllisesti ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Tavoitteena on tuolloin yleensä vielä vähintään n. 5-8 % painonpu​dotus. Jos painoindeksi on hyvin korkea tai paino on selkeästi noussut viime aikoina, voi tavoite olla suurempi.

Laihtuminen ennen leikkausta on erittäin tärkeää leikkausriskien vähentämiseksi.

Leikkausta edeltävä laihdutus toteutetaan yleensä vähintään muutaman viikon kestävällä erittäin niukkaenergiaisella dieetillä. Lue erittäin niukkaenergiaisesta dieetistä lisää alta.

Jos laihduttaminen leikkausta varten ei onnistu tavoitteiden mukaisesti, voi jo suunniteltu leikkaus peruuntua.

Lue lisää ENE-dieetistä:

Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE)

Erittäin niukkaenerginen dieetti eli ENE-dieetti (englanniksi VLCD eli very low calorie diet) on Käypä hoito-suosituksen mukaista lihavuuden hoitoa, jossa käytetään pääasiallisena ravintona kliinisiä laihdutusvalmisteita.

ENE-dieettiä voidaan käyttää osana lihavuuden hoitoa, jos potilaan painoindeksi eli painon ja pituuden suhde on yli 30kg/m2 ja tavanomaiset ruokavaliomuutokset eivät ole tuottaneet tulosta.

Dieettivalmisteet sisältävät kehon tarvitsemat ravintoaineet, mutta tuotteiden nimen mukaisesti vain vähän energiaa.

Dieetin käyttöä on tutkittu runsaasti ulkomailla ja Suomessa. ENE on oikein toteutettuna todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi.

Kenelle ENE-dieetti sopii?

Dieetti tulisi toteuttaa terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa. Ennen ENE-dieetin aloittamista lihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri arvioi dieetin sopivuuden potilaan kohdalla.

ENE-dieetti ei sovellu käytettäväksi lihavuuden hoitomuotona tyypin 1 diabeetikoille, normaalipainoisille (painoindeksi alle 25 kg/m2 ), raskaana olevalle tai imettävälle, eikä henkilöille joilla on kliininen syömishäiriö tai vaikea sairaus* (*esim. epästabiili angina pectoris, aivoverenkierron häiriö, huomattava munuais- tai maksasairaus, vaikea infektio).

Dieetin soveltuvuutta tulee harkita tarkemmin myös jos ikä on alle 18 tai yli 65 vuotta, painoindeksi on 25–30 kg/m2 tai potilaalla on kihti tai sappikivet.

Lääkitys ja ENE?

Pysyvä lääkitys ei ole este ENE-dieetille, mutta lääkärin tulee arvioida dieetin vaikutukset potilaan lääkitykseen ja tehdä muutokset tarvittaessa.

Esimerkiksi diabeteslääkitystä pitää yleensä vähentää ja verenpainelääkityksen määrää harkita dieetin aikana. Nesteenpoistolääkitys lopetetaan tai puolitetaan. Marevan-hoito vaatii aluksi tehostetun INR seurannan ja tarvittaessa lääkitystä säädetään.

Tarkemmat ja yksilölliset ohjeet antaa aina hoitava lääkäri.

 

Päivitetty  31.1.2020