Terveellisten ja monipuolisten ruokailutottumusten omaksuminen on tärkeää jo ennen leikkausta, sillä leikkaus itsessään ei automaattisesti laihduta, vaan ohjaa painonhallintaa tukeviin syömistottumuksiin. Leikkauksen edellytys onkin, että potilas on osallistunut elintapamuutoksia tukevaan painonhallintaryhmään tai yksilöohjaukseen.
Ryhmä- tai yksilöohjauksen tuella tapahtuneen laihtumisen lisäksi potilaan on tärkeää laihtua vielä juuri ennen leikkausta. Tämän laihdutuksen tarkoitus on vähentää sisäelinten ympärille ja maksaan kerääntynyttä rasvaa, jotta leikkaus voidaan toteuttaa teknisesti turvallisesti.
Laihtuminen ennen leikkausta on erittäin tärkeää leikkausriskien vähentämiseksi.
Leikkausta edeltävä laihdutus suunnitellaan yksilöllisesti ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Yleensä tavoitteena on vähintään noin 5-8 % painonpudotus. Jos painoindeksi on hyvin korkea tai paino on selkeästi noussut viime aikoina, tavoite voi olla suurempi.
Laihdutus toteutetaan yleensä vähintään muutaman viikon kestävällä erittäin niukkaenergiaisella (ENE) dieetillä. Jos laihduttamisen ei onnistu tavoitteiden mukaisesti, voi jo suunniteltu leikkaus peruuntua.