Lihavuuden hoito ennen lihavuusleikkausta HUS-alueella

Matka leikkauksen harkintavaiheesta leikkauspäivään voi kestää jopa vuosia. Lihavuuden ryhmä- tai yksilöhoito ja potilaan muutospohdinnat vievät oman aikansa.

​​Painonhallinnan ryhmä- tai yksilöhoito

Painonhallinnan ryhmä- tai yksilöhoito on lihavuuden kirurgisen hoidon ensimmäinen vaihe, mikäli sitä ei ole jo aiemmin kokeiltu.

Konservatiivinen hoito voidaan toteuttaa omalla terveysasemalla, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus on myös yksi hyvä mahdollisuus.

Konservatiivisen hoidon:

  • tulee kestää vähintään kuusi kuukautta
  • tavoitteena on vähintään 5 % painonpudotus
  • Erityisen tärkeää on, että potilas on sitoutunut hoitoon ja kykenee muuttamaan elintottumuksiaan.

Jos lihavuuden leikkaushoidon kriteerit täyttyvät ja asianmukainen konservatiivinen hoito on toteutunut, lääkäri voi tehdä potilaalle lähetteen HUSin sisätautipoliklinikalle sisätautilääkärin tai endokrinologin vastaanotolle.

Lihavuusleikkausarvio sisätautilääkärin tai endokrinologin vastaanotolla

Sisätautilääkäri tai endokrinologi arvioi potilaan soveltuvuuden lihavuusleikkaukseen sekä leikkauksen hyödyt ja mahdolliset haitat.

Lihavuusleikkauksen mahdollisuus arvioidaan HUS-alueella​ potilaan asuinpaikasta riippuen Meilahden sairaalan tai Jorvin sairaalan endokrinologian poliklinikoilla sekä Hyvinkään, Lohjan ja osin Porvoon sairaaloiden sisätautien poliklinikoilla.

Erikoislääkärin käynnillä tehdään verikokeita sekä arvio mahalaukun tähystyksen ja muiden tutkimusten tarpeesta.

Lääkärin kanssa kannattaa keskustella tupakoinnin lopettamisesta ja tarvittaessa pyytää resepti tupakoinnin lopettamista tukeviin lääkkeisiin.

Tupakoinnin tulee olla lopetettu ensimmäiseen lihavuuskirurgilla käyntiin mennessä. Viimeisinä kuukausina ennen leikkausta tupakoinnin lopettaminen voi nimittäin kuormittaa mieltä turhan paljon.

Leikkaushoitoon päädyttäessä sisätautilääkäri tai endokrinologi tekee potilaalle lähetteen lihavuuskirurgille.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Päivitetty  15.7.2020