Tietoisuustaidot

Tietoisuustaidoista (mindfullness) on hyötyä painonhallinnan harjoittelussa. Mitä paremmin olet tietoinen tunnetiloistasi, sitä paremmin kykenet toimimaan eri syömistilanteissa omien toiveidesi mukaan.

Videolla tutkija Päivi Lappalainen kertoo, miten painonhallinnan kannalta hyödyllisiä tietoisuustaitoja voi opetella. 

Tietoisuustaidot elintapamuutoksen tukena

Tietoisuustaidot auttavat minäkuvan, ajatusten ja tunteiden tunnistamisessa. Tietoisuustaitoja voi harjoittaa lähes kaikkialla, esimerkiksi syödessä, ruokaostoksilla, tiskatessa, kävelylenkillä tai perheenjäsenten kanssa keskustellessa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskitytään rauhassa siihen, mitä kulloinkin ollaan tekemässä havainnoimalla tilannetta ja tunnistamalla tilanteessa ilmaantuvat ajatukset ja tunteet.

Tietoisuustaitoharjoitukset lisäävät itsetuntemusta ja ajatusten suuntaamisen hallintaa. Ajatuksia ja tunteita ei voi poistaa eikä kontrolloida, joten niiden hyväksymistä on tarpeen harjoitella.

Hyväksyminen on suhtautumisen muuttamista omiin tunteisiin ja ajatuksiin. Ajatukset ovat ajatuksia, ja tätä sisäistä puhetta on mahdollista muuttaa. Hyväksyminen voi olla sitä, että kykenee ottamaan etäisyyttä halun tunteeseen tai kokeilemaan erilaisten ajatusten vaikutusta syömistä edeltävissä tilanteissa.

Lisää tietoisuutta syömishetkiin

Monen arkeen kuuluvat kiireessä hotkaistut ateriat. Usein aterioista ja syömisestä ei pysähdytä nauttimaan. Tietoinen syöminen voi opettaa syömään nälän ja kylläisyyden mukaan. Tietoinen syöminen tarkoittaa, että keskitytään syömiseen ilman arvostelemista ja kieltoja. Tietoisessa syömisessä syödään kaikilla aisteilla: keskitytään ruoan makuun, tuoksuun, ulkonäköön ja rakenteeseen yksi suupala kerrallaan. Syömisen aikana ei tehdä muuta. Ruokaa syödään, kunnes olo on kylläinen, muttei ähky.

Tietoinen syöminen auttaa painonhallinnassa. Se lisää kylläisyyttä ja voi saada ruoan maistumaan paremmalta. Tietoinen syöminen on joustavaa ja sallivaa. Kun sallii itselleen sen, mitä on syömässä, tulee todennäköisesti kylläiseksi ja tyytyväiseksi pienemmästä määrästä ruokaa. Kaikkien ruokien salliminen lisää ruoasta nauttimista. Nautinto on osa normaalia syömistä.

Terveyslaihdutusvalmennukseen kuuluu viikoittain mielentaitojen harjoittelua. Voit tutustua tietoisuustaitojen harjoitteluun Motivaatiovaaka-osiossa.

Mielenterveystalon omahoito-ohjelma TYYNI tarjoaa tietoa hyväksyvästä, tietoisesta läsnäolosta sekä siitä, miten tietoisuustaitoharjoitusten avulla voi tukea mielen hyvinvointia.

Edellinen sivu Seuraava sivu

Päivitetty  14.7.2020

Kyllä