Videolla tutkija Päivi Lappalainen kertoo, miten painonhallinnan kannalta hyödyllisiä tietoisuustaitoja voi opetella.
Tietoisuustaidot auttavat minäkuvan, ajatusten, tunteiden ja kehon tuntemusten tunnistamisessa. Tietoisuustaitoja voi harjoittaa lähes kaikkialla, esimerkiksi syödessä, ruokaostoksilla, tiskatessa, kävelylenkillä tai perheenjäsenten kanssa keskustellessa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskitytään rauhassa nykyhetkeen sekä siihen, mitä kulloinkin ollaan tekemässä havainnoimalla tilannetta ja tunnistamalla tilanteessa ilmaantuvat ajatukset ja tunteet.
Tietoisuustaitoharjoitukset lisäävät itsetuntemusta ja ajatusten suuntaamisen hallintaa sekä ymmärrystä oman mielen toimintatavoista. Ajatuksia ja tunteita ei voi poistaa eikä kontrolloida, joten niiden hyväksymistä on tarpeen harjoitella.
Hyväksyminen on omien ajatusten ja tunteiden sallimista ja havainnoimista sellaisenaan ilman että niihin pyritään vaikuttamaan jollain tapaa. Omat vaikeatkin tunteet ja ajatukset voi opetella pistämään merkille ikään kuin lempeän tarkkailijan silmin. Ajatukset ovat ajatuksia, ja tätä sisäistä puhetta on mahdollista muuttaa.
Lisää tietoisuutta syömishetkiin
Monen arkeen kuuluvat kiireessä hotkaistut ateriat. Usein aterioista ja syömisestä ei pysähdytä nauttimaan. Tietoinen syöminen voi opettaa syömään nälän ja kylläisyyden mukaan. Tietoinen syöminen tarkoittaa, että keskitytään syömiseen ilman arvostelemista ja kieltoja. Tietoisessa syömisessä syödään kaikilla aisteilla: keskitytään ruoan makuun, tuoksuun, ulkonäköön ja rakenteeseen yksi suupala kerrallaan. Syömisen aikana ei katsota puhelinta tai televisiota, vaan rauhoitetaan ruokailuhetki itse syömiselle. Ruokaa syödään, kunnes olo on kylläinen, muttei ähky.
Tietoinen syöminen auttaa painonhallinnassa. Se helpottaa kylläisyyden tunnistamista ja voi saada ruoan maistumaan paremmalta. Tietoinen syöminen on joustavaa ja sallivaa. Nautinto on osa normaalia syömistä.
Terveyslaihdutusvalmennukseen kuuluu viikoittain mielentaitojen harjoittelua. Voit tutustua tietoisuustaitojen harjoitteluun Motivaatiovaaka-osiossa.
Mielenterveystalon Tietoisen läsnäolon omahoito-ohjelma tarjoaa tietoa hyväksyvästä, tietoisesta läsnäolosta sekä siitä, miten tietoisuustaitoharjoitusten avulla voi tukea mielen hyvinvointia.