Elämässä tulee vastaan kuormittavia hetkiä ja asioita, jolloin stressiltä on vaikea välttyä. Tämän vuoksi on tärkeää oppia tunnistamaan asiat, joihin voit vaikuttaa ja toisaalta ne, joihin et itse juurikaan voi vaikuttaa. Stressiä ei voi kokonaan poistaa elämästä, eikä se ole tarpeenkaan. Sen sijaan olisi hyvä miettiä ja löytää sellaisia stressinsäätelykeinoja, joihin voit kuormittavissakin tilanteissa turvautua ja tukeutua.
Olet ehkä huomannut, että juuri sinun tapasi suhtautua stressaaviin tilanteisiin ja hallita stressiä ovat tietyntyyppisiä. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, ovatko omat keinot hallita stressiä toimivia ja voisiko itselle olla hyödyksi oppia uusia tapoja.
On luonnollista, että stressaavat tilanteet herättävät meissä erilaisia ajatuksia, tunteita ja kehollisia reaktioita. Stressi voi tuntua kehossa esimerkiksi pinnallisena hengityksenä, lihaskireytenä tai sykkeen nopeutumisena.
Negatiivisia tunteita ei kannata vältellä tai kamppailla stressiä vastaan, vaikka on luonnollista, että sitä haluttaisiin välttää. Kamppailu voi kuitenkin lopulta vain pahentaa stressiä. Tunnistamalla oma olotila ja hyväksymällä vaikeatkin ajatukset ja tunteet on mahdollisuus löytää keinoja stressin säätelyyn.
Jos tunnistat itsessäsi stressin merkkejä, kokeile esimerkiksi näitä keinoja:
Tee hengitysharjoituksia.
Oleile luonnossa.
Syö riittävästi ja tasaisesti.
Pidä säännöllinen unirytmi.
Rajoita ärsykkeitä.
Varaa aikaa itsellesi. Opettele kuuntelemaan omia rajoja ja sanomaan ”ei”.
Organisoi päiväsi suunnitelmallisesti ja aseta realistisia tavoitteita.
Jaa mieltä painavia asioita muiden kanssa.
Hae tarvittaessa lisätukea ja apua omahoito-ohjelmasta tai ammattilaiselta.
Rentoutuminen ja stressin laimennus merkitsee eri ihmisille erilaisia asioita. Rentoutuminen voi myös olla erilaista eri hetkinä. Joskus rentoutuakseen tarvitsee enemmän tekemistä ja toimintaa, joskus taas ihan vain oleilua ja lepoa.
Yksinkertaisimmillaan rentoutuminen on sitä, että tulee tietoiseksi omasta hengityksestä ja kehon tuntemuksista.