Siirry sivun sisältöön

Paljonko lihavuusleikkaus laihduttaa?

Lihavuusleikkauksella voidaan saavuttaa suurempi laihtuminen kuin konservatiivisella hoidolla. Jotta laihtumistulos pysyy yllä, tulee painonhallinnan keinoja harjoitella jo etukäteen.

Vaikeasti lihavilla (BMI yli 35 kg/m2) ja sairaalloisen lihavilla (BMI yli 40 kg/m2) potilailla lihavuuden kirurgisen hoidon on todettu johtavan runsaampaan laihtumiseen kuin konservatiivinen hoito.

HUSissa saatujen kokemusten mukaan potilaat laihtuvat leikkausta seuraavan vuoden aikana keskimäärin 20 % leikkauspäivän painosta. Koska suurin osa leikkaukseen ohjautuvista potilaista on laihtunut jo ennen leikkausta keskimäärin yli 5 %, on paino leikkausta edeltävästä arviokäynnistä laskenut yhteensä noin 25 %.

Vajaa puolet leikatuista potilaista ei laihdu enää vuoden kuluttua leikkauksesta. Osalla potilaista paino alkaa nousta noin kaksi vuotta leikkauksen jälkeen.

Jotta leikkauksen jälkeinen painonnousu voidaan estää, on tärkeää, että olet harjoitellut painonhallinnan keinoja riittävästi jo ennen leikkausta ja sitoudut muuttamaan ruokatottumuksia leikkauksen edellyttämällä tavalla. Erityisesti säännöllisellä liikunnalla ja hyvällä unella voit vaikuttaa siihen, kuinka paljon paino laskee leikkauksen jälkeen ja miten laihtumistulos pysyy yllä.

Päivitetty 15.7.2020