Siirry sivun sisältöön

Mahalaukun ohitusleikkaus

Suomessa yleisin leikkausmuoto on mahalaukun ohitusleikkaus. Sen tehosta pitkällä aikavälillä on paljon tutkittua tietoa.

Mahalaukun ohitusleikkauksen avulla voidaan saavuttaa pysyvä painon alenema sekä liitännäissairauksien paraneminen tai helpottuminen.

Ohitusleikkauksessa mahalaukusta jää käyttöön 20-50 millilitran pussi, johon ohutsuoli yhdistetään. Leikkaus siis ohittaa mahalaukun ja pohjukaissuolen sekä noin 150 cm ohutsuolta.

Leikkauksen jälkeen nälkä- ja janotuntemukset saattavat jäädä tilapäisesti pois. Mahalaukun ohitusleikkaus helpottaa refluksioiretta eli ruuan takaisinvirtausta ruokatorveen ja soveltuu hyvin potilaille, joilla on oireinen palleatyrä.

Mahalaukun ohitusleikkaus muuttaa suolistohormonien eritystä. Tästä johtuen leikkaus hillitsee hyvin ruokahalua, mutta toisaalta voi herkästi aiheuttaa ruokailun jälkeisiä huonon olon tunteita eli niin sanottua dumpingia. Koska leikkauksessa ohitetaan osa ohutsuolesta, myös ruoan vitamiinien ja proteiinin imeytyminen vähenee.

Ohituseikkaus tehdään tähystysmenetelmällä ja potilas on sen jälkeen sairaalassa keskimäärin vain yhden vuorokauden. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Päivitetty 15.7.2020