Siirry sivun sisältöön

Säännöllinen ateriarytmi

Painonhallinnan kannalta säännöllinen ja itselle sopiva ateriarytmi on keskeisessä roolissa.

Painonhallinnassa ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa rytmittää syömistä. Tähän vaikuttaa jo se, että elämme usein hyvin erilaisessa vuorokausirytmissä. Suurimmalle osalle meistä sopii syöminen 3–5 tunnin välein.

Säännöllisen ateriarytmin hyödyt

Säännöllisellä ateriarytmillä on paljon hyötyjä. Säännöllinen ateriarytmi:

  • helpottaa syömisen hallintaa

  • vahvistaa nälkä-kylläisyysviestejä

  • ehkäisee hallitsematonta nälkää

  • vähentää tarvetta napostella

  • auttaa pitämään verensokerin tasaisena

  • auttaa jaksamaan ja pitää mielen virkeänä

  • sisältää yleensä aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä tarpeen mukaan 1–2 välipalaa noin 3–5 tunnin välein nautittuna.

Huomioi vuorotyön haasteet

Vuorotyö haastaa monin tavoin perinteistä ateriarytmiä. Vuorotyötä tekevän kannattaakin panostaa aterioiden huolelliseen suunnitteluun. Jokaiseen työvuoroon (aamu, ilta, yö) kannattaa tehdä oma suunnitelmansa. On hyvä muistaa, ettei säännöllinen rytmi tarkoita syömistä aina samaan kellonaikaan, vaan että löytää itselleen sopivan ateriavälin. Vuorotyötä tekevän päivä alkaa silloin, kun herätään. Kellonajasta riippumatta ensimmäinen ateria on aamiainen ja siitä päivä lähtee etenemään.

Päivitetty 14.6.2024