Painonhallinnassa ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa rytmittää syömistä. Tähän vaikuttaa jo se, että elämme usein hyvin erilaisessa vuorokausirytmissä. Suurimmalle osalle meistä sopii syöminen 3–5 tunnin välein.
Säännöllisen ateriarytmin hyödyt
Säännöllisellä ateriarytmillä on paljon hyötyjä. Säännöllinen ateriarytmi:
helpottaa syömisen hallintaa
vahvistaa nälkä-kylläisyysviestejä
ehkäisee hallitsematonta nälkää
vähentää tarvetta napostella
auttaa pitämään verensokerin tasaisena
auttaa jaksamaan ja pitää mielen virkeänä
sisältää yleensä aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä tarpeen mukaan 1–2 välipalaa noin 3–5 tunnin välein nautittuna.
Huomioi vuorotyön haasteet
Vuorotyö haastaa monin tavoin perinteistä ateriarytmiä. Vuorotyötä tekevän kannattaakin panostaa aterioiden huolelliseen suunnitteluun. Jokaiseen työvuoroon (aamu, ilta, yö) kannattaa tehdä oma suunnitelmansa. On hyvä muistaa, ettei säännöllinen rytmi tarkoita syömistä aina samaan kellonaikaan, vaan että löytää itselleen sopivan ateriavälin. Vuorotyötä tekevän päivä alkaa silloin, kun herätään. Kellonajasta riippumatta ensimmäinen ateria on aamiainen ja siitä päivä lähtee etenemään.