Osalle meistä herkut ovat esimerkiksi keino rentoutua, piristää itseä, tai palkita hyvin tehdystä työstä. Joskus herkut täyttävät energiavajetta ja toimivat välipalana. Monelle taas herkuttelu on vain satunnaista nautiskelua ja ruoasta saatavaa nautintoa tai opittu tapa.
Mieliteon herätessä ja herkutellessa on hyvä kysyä itseltä: mihin tarpeeseen herkuttelen? Millaisia ajatuksia tai tunteita omaan herkutteluun liittyy? Tuntuuko esimerkiksi, että herkutella voi hyvillä mielin nauttien vai herättääkö herkuttelu sen sijaan mahdollisesti syyllisyyden tai häpeän tunteita? Parhaimmillaan herkut ovatkin nautintoa hyvällä mielellä, mutta toisaalta osalla ne saattavat olla myös ruokia, joihin liittyy paljon solmukohtia.
Pysyvässä painonhallinnassa ei tarvitse kieltäytyä herkuista, vaan monipuoliseen ruokavalioon mahtuvat myös herkut.
Herkkujen mieliteot
Herkkuihin liittyvät mieliteot voivat herätä esimerkiksi ateriarytmin venyessä ja saattavat sekoittua nälän tunteen kanssa. Herkut kannattaakin harjoitella syömään aterioiden päälle jälkiruokana ja päiväsaikaan. Lisäksi voi harjoitella kysymään itseltä mieliteon hetkellä, voiko mieliteon sijaan kyseessä olla kehollinen nälkä tai jano. Jos kyseessä ei ole kehollinen nälkä tai jano, voit kysyä itseltäsi mikä tarve mieliteon takana lopulta on.
Etukäteissuunnittelu auttaa vähentämään mielitekoja. Mielitekoja ilmenee vähemmän, kun on syönyt sopivasti, nukkunut riittävästi ja liikkunut itselle sopivalla tavalla. Säännöllinen ateriarytmi sekä riittävän monipuoliset ateriat vähentävät usein herkuttelun tai napostelun tarvetta ja hetken mielijohteesta syömistä.
Mielihalun kohtaamista kannattaa harjoitella
Mieliteko menee yleensä ohi, jos maltat odottaa. Psykologien mukaan mielihalun kesto on yleensä 10–15 minuuttia, minkä jälkeen se vähenee tai häviää. Mielihalun tiedetään voimistuvan, jos sille jatkuvasti antaa periksi tai ei pysähdy tilanteen äärelle.
Mielihalun kohtaamista ja sen kanssa olemista kannattaa harjoitella. Samalla tunnistat tunteita ja oman mielen toimintaa.
Mieti, millaisia mielitekoja sinulla on. Mikäli tunnistat itselläsi usein mielitekoja, millaisia nämä yleensä ovat?
Millaisiin hetkiin tai tilanteisiin ne liittyvät?
Herääkö herkkuihin liittyvät mieliteot mahdollisesti aina tiettyyn aikaan päivästä, esimerkiksi päivällä tai illalla? Mikäli herkkuhimo iskee yleensä etenkin iltaisin, niin on hyvä myös tarkistella, syöhän riittävästi aamu- ja päiväsaikaan.
Mitä tunnet näinä hetkinä?
Mihin muuhun voisit siirtää huomiosi tai mitä voisit tehdä silloin, kun haluat laimentaa mieliteon houkutusta?