Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE)

Erittäin niukkaenergiainen dieetti eli ENE-dieetti voi olla tehokas keino silloin, kun pelkkä elintapahoito ei ole tuonut riittävästi tuloksia.

ENE-dieetti muun elämäntapahoidon rinnalla

Elintapahoidon tukena voidaan joissakin tapauksissa toteuttaa erittäin niukkaenerginen dieetti laihtumisen tehostamiseksi ja liitännäissairauksien vähentämiseksi. Sen kesto on keskimäärin 4-10 viikkoa, kuitenkin maksimissaan 16 viikkoa. ENE-dieettiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ainoana hoitomuotona, koska yksinään se tuottaa harvoin pysyvän lopputuloksen. ENE-dieetti suositellaan toteutettavaksi terveydenhuollon ammattilaisen arvioinnissa ja ohjauksessa, koska se ei sovellu kaikille ja toteutuksen ajaksi voidaan tarvita lääkemuutoksia. ENE-dieetin aloittaminen ja purku tulee suunnitella huolellisesti.

ENE-dieetti perustuu vähentyneeseen energian saantiin. Dieetin toteutuksessa käytetään kaupallisia VLCD-valmisteita (very low calorie diet). ENE-valmisteet sisältävät vuorokaudessa (viisi pussia) yhteensä:

  • energiaa noin 800 kilokaloria
  • hiilihydraatteja 35–80 grammaa
  • proteiinia noin 60 grammaa
  • välttämättömiä rasvahappoja vähintään kolme grammaa sekä tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Vähäisen proteiinimäärän vuoksi ENE-valmisteiden lisäksi suositellaan proteiinilisää 20–70 grammaa vuorokaudessa yksilöllisesti kehon painon mukaan. Lisäksi syödään vähäenergisiä kasviksia noin 500 grammaa päivässä sekä yksi ruokalusikka rypsiöljyä välttämättömien rasvahappojen saannin varmistamiseksi. Vaihtoehtoisesti voi käyttää saksanpähkinä-,hampunsiemen- tai pellavansiemenöljyä.

ENE-dieetti voidaan toteuttaa kaupallisilla valmisteilla tai tavallisella ruoalla. Tavallisella ruoalla ENE-dieetti on aina toteutettava ravitsemusterapeutin ohjauksessa.

ENE-dieetin aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota lihaskadon ehkäisemiseen. Tästä syystä proteiinilisä ja liikunta ovat tärkeä osa ENE-dieettiä. Proteiinilisän määrä suunnitellaan ennen ENE-dieetin aloittamista.

ENE-dieetti kutistaa mahalaukun kokoa jo muutamassa viikossa, mikä huomataan kylläisyyden tunteen saavuttamisessa aiempaa pienemmillä ruoka-annoksilla. Hyvin toteutettuna ENE-dieetti voi aikaansaada liitännäissairauksien oireiden lievittymistä, aineenvaihdunnan paranemista ja näin ollen vähentää lääkityksen tarvetta ja lisätä toimintakykyä ja elämänlaatua.

ENE-dieetin jälkeen on hyvin huolellisesti suunniteltava painonhallintaa ylläpitävä hoito, ettei paino palaa takaisin. Painonhallinnan parantamiseksi ja lisälaihtumiseksi voi myös käyttää harkinnan mukaan lihavuuslääkitystä.

Tarkemmat ja yksilölliset ohjeet ENE-dieetin toteuttamisesta antaa aina hoitava lääkäri.

Lihavuuden hoito; laihduttaminen; dieetti; VLCD; painonhallintatalo; lihavuus; ENE; laihdutus

Kyllä

Päivitetty  5.10.2021