Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE)

Erittäin niukkaenergiainen dieetti eli ENE-dieetti voi olla tehokas keino silloin, kun pelkkä elintapahoito ei ole tuonut riittävästi tuloksia.

ENE-dieetti muun elämäntapahoidon rinnalla

Elintapahoidon tukena voidaan joissakin tapauksissa toteuttaa erittäin niukkaenerginen dieetti laihtumisen tehostamiseksi ja liitännäissairauksien vähentämiseksi. Sen kesto on keskimäärin 4-10 viikkoa, kuitenkin maksimissaan 16 viikkoa. ENE-dieettiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ainoana hoitomuotona. ENE-dieetti suositellaan toteutettavaksi terveydenhuollon ammattilaisen arvioinnissa ja ohjauksessa, koska se ei sovellu kaikille ja toteutuksen ajaksi voidaan tarvita lääkemuutoksia. ENE-dieetin aloittaminen ja purku tulee suunnitella huolellisesti.

ENE-dieetti perustuu vähentyneeseen energian saantiin. Dieetin toteutuksessa käytetään kaupallisia VLCD-valmisteita (very low calorie diet). ENE-valmisteet sisältävät vuorokaudessa (5 pussia) yhteensä:

 • energiaa noin 800 kilokaloria
 • hiilihydraatteja 35–80 grammaa
 • proteiinia noin 60 grammaa
 • välttämättömiä rasvahappoja vähintään kolme grammaa sekä tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Vähäisen proteiinimäärän vuoksi ENE-valmisteiden lisäksi suositellaan proteiinilisää 20–70 grammaa vuorokaudessa yksilöllisesti kehon painon mukaan. Lisäksi syödään vähäenergisiä kasviksia noin 500 grammaa päivässä sekä yksi ruokalusikka rypsiöljyä välttämättömien rasvahappojen saannin varmistamiseksi. Vaihtoehtoisesti voi käyttää saksanpähkinä-,hampunsiemen- tai pellavansiemenöljyä.

ENE-dieetti voidaan toteuttaa kaupallisilla valmisteilla tai tavallisella ruoalla. Tavallisella ruoalla ENE-dieetti on aina toteutettava ravitsemusterapeutin ohjauksessa.

ENE-dieetin aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota lihaskadon ehkäisemiseen. Tästä syystä proteiinilisä ja liikunta ovat tärkeä osa ENE-dieettiä. Proteiinilisän määrä suunnitellaan ennen ENE-dieetin aloittamista.

ENE-dieetti kutistaa mahalaukun kokoa jo muutamassa viikossa, mikä huomataan kylläisyyden tunteen saavuttamisessa aiempaa pienemmillä ruoka-annoksilla. Hyvin toteutettuna ENE-dieetti voi aikaansaada liitännäissairauksien oireiden lievittymistä, aineenvaihdunnan paranemista ja näin ollen vähentää lääkityksen tarvetta ja lisätä toimintakykyä ja elämänlaatua.

Haitarin otsikkotaso2
Kenelle ENE-dieetti sopii?

ENE-dieetti sopii perusterveille henkilöille. ENE-dieetti suositellaan toteutettavaksi terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa.

ENE-dieetti edellyttää soveltuvuuden arvioinnin tapauskohtaisesti, hyvän seurannan sekä suunnitelmallisen dieetin purun, jonka rinnalla toteutetaan pitkäjänteistä elintapahoitoa.

ENE-dieettiä voidaan käyttää osana lihavuuden hoitoa, jos

 • potilaan painoindeksi on yli 30 ja tavanomaiset ruokavaliomuutokset eivät ole tuottaneet tulosta.
Kenelle ENE-dieetti ei sovi?
 • Tyypin 1 diabeetikolle
 • Normaalipainoisille (painoindeksi alle 25)
 • Raskaana oleville tai imettäville naisille
 • Potilaille, joilla on hoitamaton syömishäiriö tai merkittäviä syömisen hallinnan vaikeuksia.
 • Potilaille, joilla on vaikea akuutti sairaus, kuten epästabiili angiina pectoris, aivoverenkierron häiriö, tai huomattava munuais- ja maksasairaus tai vaikea infektio.
Milloin ENE-dieetin soveltuvuutta tulee harkita tarkemmin?

Dieetin soveltuvuutta tulee harkita tarkemmin, jos

 • potilas on alle 18– tai yli 65–vuotias-potilaan painoindeksi on 25–30 kg/m2
 • potilaalla on kihti tai sappikivet.
 • potilaalla on ollut syömishäiriö.

Pysyvä lääkitys ei ole este ENE-dieetille, mutta lääkärin tulee arvioida dieetin vaikutukset potilaan lääkitykseen ja tehdä siihen tarvittaessa muutoksia. Esimerkiksi diabeteslääkitystä pitää yleensä vähentää ja verenpainelääkityksen määrää harkita dieetin aikana. Nesteenpoistolääkitys lopetetaan tai puolitetaan. Marevan-hoito vaatii aluksi tehostetun INR-seurannan ja tarvittaessa lääkitystä säädetään.

Tarkemmat ja yksilölliset ohjeet ENE-dieetin toteuttamisesta antaa aina hoitava lääkäri.

Lihavuuden hoito; laihduttaminen; dieetti; VLCD; painonhallintatalo; lihavuus; ENE; laihdutus

Kyllä

Päivitetty  5.10.2021