Siirry sivun sisältöön

Erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENE)

Elintapahoidon tukena muun elintapahoidon rinnalla voidaan toteuttaa erittäin niukkaenergiainen dieetti eli ENE-dieetti.

Erittäin niukkaenergiaisesta dieetistä (<800 kaloria) käytetään usein lyhennettä VLCD, joka viittaa sen englanninkieliseen nimeen (very low calorie diet). Suomeksi puhutaan usein ENE-dieetistä. Dieettiin kuuluu lisäksi proteiini- ja rasvalisät sekä kasviksia, minkä vuoksi energiamäärä nousee ja tarkkaan ottaen tällöin on kyse niukkaenergiaisesta dieetistä (LCD eli low energy diet).

ENE-dieetti voidaan joissakin tapauksissa toteuttaa elintapahoidon tukena laihtumisen tehostamiseksi ja liitännäissairauksien vähentämiseksi. Sen kesto on keskimäärin 4–10 viikkoa, kuitenkin maksimissaan 16 viikkoa.

ENE-dieettiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ainoana hoitomuotona, koska yksinään se tuottaa harvoin pysyvän lopputuloksen. ENE-dieetti suositellaan toteutettavaksi terveydenhuollon ammattilaisen arvioinnissa ja ohjauksessa, koska se ei sovellu kaikille ja toteutuksen ajaksi voidaan tarvita lääkemuutoksia. ENE-dieetin aloittaminen ja purku tulee suunnitella huolellisesti.

ENE-dieetin toteutus

ENE-dieetin aikana pääasiallisena ravintona käytetään kliinisiä laihdutusvalmisteita, eli VLCD juoma- ja keittojauheita tai valmiita juomia.

VLCD-valmisteet sisältävät laihduttajan tarvitsemat ravintoaineet, mutta nimensä mukaisesti vain vähän energiaa. Markkinoilla on myös painonhallintaan kehitettyjä LCD-juomia ja patukoita ja näitä suositellaan ENE-dieetin aikana käytettäväksi korkeintaan satunnaisesti, sillä ne sisältävät VLCD-tuotteita enemmän energiaa. ENE-valmisteet sisältävät vuorokaudessa (viisi VLCD-valmistetta) yhteensä:

 • energiaa noin 800 kilokaloria

 • hiilihydraatteja 30–60 grammaa

 • proteiinia noin 75 grammaa

 • välttämättömiä rasvahappoja vähintään 12 grammaa sekä tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Riittävän proteiinin saannin turvaamiseksi ja liiallisen lihaskadon ennaltaehkäisemiseksi valmisteiden lisäksi suositellaan syötäväksi joka päivä 10–60 grammaa proteiinia, jonka laihduttaja saa vähäkalorisista proteiinipitoisista ruoka-aineista. Lisäproteiinin tarve määräytyy yksilöllisesti painon mukaan.

Lisäksi syödään vähäenergisiä kasviksia noin 500 grammaa päivässä sekä yksi ruokalusikka rypsiöljyä välttämättömien rasvahappojen saannin varmistamiseksi. Vaihtoehtoisesti voi käyttää saksanpähkinä-, hampunsiemen- tai pellavansiemenöljyä.

ENE-dieetti voidaan toteuttaa myös tavallisella ruoalla. Tavallisella ruoalla ENE-dieetti on aina toteutettava ravitsemusterapeutin ohjauksessa.

ENE-dieetin aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota lihaskadon ehkäisemiseen. Tästä syystä proteiinilisä ja liikunta ovat tärkeä osa ENE-dieettiä. Proteiinilisän määrä suunnitellaan ennen ENE-dieetin aloittamista.

ENE-dieetti kutistaa mahalaukun kokoa jo muutamassa viikossa, mikä huomataan kylläisyyden tunteen saavuttamisessa aiempaa pienemmillä ruoka-annoksilla. Hyvin toteutettuna ENE-dieetti voi aikaansaada liitännäissairauksien oireiden lievittymistä, aineenvaihdunnan paranemista ja näin ollen vähentää lääkityksen tarvetta ja lisätä toimintakykyä ja elämänlaatua.

ENE-dieetin jälkeen on hyvin huolellisesti suunniteltava painonhallintaa ylläpitävä hoito, ettei paino palaa takaisin. Painonhallinnan parantamiseksi ja lisälaihtumiseksi voi myös käyttää harkinnan mukaan lihavuuslääkitystä.

ENE-dieetti sopii perusterveille henkilöille. ENE-dieetti suositellaan toteutettavaksi terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa.

ENE-dieetti edellyttää soveltuvuuden arvioinnin tapauskohtaisesti, hyvän seurannan sekä suunnitelmallisen dieetin purun, jonka rinnalla toteutetaan pitkäjänteistä elintapahoitoa.

ENE-dieettiä voidaan käyttää osana lihavuuden hoitoa, jos

 • potilaan painoindeksi on yli 30 ja tavanomaiset ruokavaliomuutokset eivät ole tuottaneet tulosta.

 • Tyypin 1 diabeetikolle

 • Normaalipainoisille (painoindeksi alle 25)

 • Raskaana oleville tai imettäville naisille

 • Potilaille, joilla on hoitamaton syömishäiriö tai merkittäviä syömisen hallinnan vaikeuksia.

 • Potilaille, joilla on vaikea akuutti sairaus, kuten epästabiili angiina pectoris, aivoverenkierron häiriö, tai huomattava munuais- ja maksasairaus tai vaikea infektio.

Dieetin soveltuvuutta tulee harkita tarkemmin, jos

 • potilas on alle 18– tai yli 65–vuotias-potilaan painoindeksi on 25–30 kg/m2

 • potilaalla on kihti tai sappikivet.

 • potilaalla on ollut syömishäiriö.

Pysyvä lääkitys ei ole este ENE-dieetille, mutta lääkärin tulee arvioida dieetin vaikutukset potilaan lääkitykseen ja tehdä siihen tarvittaessa muutoksia. Esimerkiksi diabeteslääkitystä pitää yleensä vähentää ja verenpainelääkityksen määrää harkita dieetin aikana. Nesteenpoistolääkitys lopetetaan tai puolitetaan. Marevan-hoito vaatii aluksi tehostetun INR-seurannan ja tarvittaessa lääkitystä säädetään.

Päivitetty 28.5.2024