ENE-dieetti

Erittäin niukkaenergiainen dieetti eli ENE-dieetti voi olla tehokas keino silloin, kun pelkkä elintapahoito ei ole tuonut riittävästi tuloksia.

​​​​​

Mistä ENE-dieetissä on kyse?

Erittäin niukkaenergiaisessa dieetissä eli ENE-dieetissä (englanniksi VLCD eli very low calorie diet) käytetään pääasiallisena ravintona jauhemaisia tai nestemäisiä laihdutusvalmisteita. Näiden valmisteiden lisäksi käytetään päivittäin 500 grammaa vähähiilihydraattisia kasviksia sekä proteiinilisää, esimerkiksi kalaa, kanaa, lihaa, kananmunaa, maitorahkaa, raejuustoa tai kasvipohjaista proteiinia. ENE-laihdutusvalmisteita ei suositella käytettäväksi yksinään, koska niiden sisältämä proteiinimäärä on mahdollisesti riittämätön ja kuitua niissä on vähän.

VLCD-tuotteissa on nimensä mukaisesti erittäin niukasti energiaa ja niiden vähäisen hiilihydraattimäärän vuoksi elimistöön muodostuu ketoositila. Ketoaineita syntyy kehon rasvanpoltossa silloin, kun hiilihydraattia on saatavilla vähän. Ketoaineiden hyödyllisiä vaikutuksia ovat esimerkiksi ruokahalun väheneminen ja haittoina pahanhajuinen hengitys.

ENE-dieetin aikana on huomioitava erityisesti lihaskadon ehkäiseminen. Tämän vuoksi proteiinilisä ja liikunta ovat tärkeä osa ENE-dieettiä.

Milloin ENE-dieettiä voidaan käyttää osana lihavuuden hoitoa?

Ketoosin vuoksi ENE-dieetti sopii vain perusterveille.

Muutaman viikon ENE-jaksoa voi käyttää itsenäisestikin, mutta pitempikestoinen ENE-dieetti tulisi toteuttaa terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa. Ennen ENE-dieetin aloittamista lihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri arvioi dieetin sopivuuden potilaan kohdalla.

ENE-dieettiä voidaan käyttää osana lihavuuden hoitoa, jos

  • potilaan painoindeksi eli painon ja pituuden suhde on yli 30 kg/m2
  • ja tavanomaiset ruokavaliomuutokset eivät ole tuottaneet tulosta.

Kenelle ENE-dieetti ei sovellu hoitomuodoksi?

ENE-dieetti ei sovellu käytettäväksi lihavuuden hoitomuotona

  • tyypin 1 diabeetikoille
  • normaalipainoisille (painoindeksi alle 25 kg/m2)
  • raskaana olevalle tai imettävälle naiselle
  • niille, joilla on todettu syömishäiriö (tai joilla on taustalla ahmintaongelmaa/merkittäviä syömisenhallinnan vaikeuksia ilman syömishäiriödiagnoosiakin)
  • niille, joilla on vaikea sairaus, kuten epästabiili angina pectoris, aivoverenkierron häiriö, huomattava munuais- tai maksasairaus tai vaikea infektio.

Milloin ENE-dieetin soveltuvuutta tulee harkita tarkemmin?

Dieetin soveltuvuutta tulee harkita tarkemmin, jos

  • potilas on alle 18– tai yli 65–vuotias
  • potilaan painoindeksi on 25–30 kg/m2
  • potilaalla on kihti tai sappikivet.

Pysyvä lääkitys ei ole este ENE-dieetille, mutta lääkärin tulee arvioida dieetin vaikutukset potilaan lääkitykseen ja tehdä muutokset tarvittaessa. Esimerkiksi diabeteslääkitystä pitää yleensä vähentää ja verenpainelääkityksen määrää harkita dieetin aikana. Nesteenpoistolääkitys lopetetaan tai puolitetaan. Marevan-hoito vaatii aluksi tehostetun INR-seurannan ja tarvittaessa lääkitystä säädetään.

Tarkemmat ja yksilölliset ohjeet antaa aina hoitava lääkäri.

Edellinen sivuSeuraava sivu

laihduttaminen; lihavuus; lihavuuden hoito; VLCD; painonhallintatalo; ENE; laihdutus; dieetti

Päivitetty  21.2.2020