Siirry sivun sisältöön

Ensikäynti HUS Vatsakeskuksen poliklinikalla

Kun sisätautilääkärin tai endokrinologin kirjoittama lähete on saapunut lihavuuskirurgille, potilas kutsutaan HUS Vatsakeskuksen poliklinikalle leikkausta edeltävälle ensikäynnille.

Ensikäynnillä potilas tapaa yksilöllisesti kirurgin, ravitsemusterapeutin ja sairaanhoitajan sekä tarvittaessa anestesialääkärin. Kirurgin kanssa sovitaan leikkausmenetelmästä ja alustavasti leikkauksen ajankohdasta. Ravitsemusterapeutin tapaaminen toteutetaan ryhmäkäyntinä.

Anestesialääkäri arvioi, onko potilaan kohdalla tarvetta lisätutkimuksille ennen leikkausta. Ravitsemusterapeutti puolestaan ohjaa leikkausta edeltävään laihdutukseen sekä leikkauksen jälkeisistä vitamiini- ja hivenainelisistä. Sairaanhoitaja tekee kehonkoostumusmittauksen ja käy läpi tarvittavat esitiedot ja lääkityksen.

Lihavuusleikkausarvion yhteydessä potilaasta voidaan tehdä lähete psykiatrian ammattilaisille. Joskus muutama arvio- ja tukikäynti voi ratkaista psyykkisen hyvinvoinnin kysymyksiä. Tarvittaessa potilas voidaan ohjata omalle terveysasemalle tai psykiatrian poliklinikalle jatkotukea varten.

Päivitetty 15.7.2020