Siirry sivun sisältöön

3. Motivaatio

Mikä kannustaa sinua eteenpäin silloinkin, kun kohtaat etenemisen haasteita?

Motivaatiolla tarkoitetaan toimintaan johtavia syitä ja perusteita. Motivaatio voidaan jakaa sisäiseen tai ulkoiseen motivaatioon. Sisäisessä motivaatiossa omaa toimintaamme ohjaavat henkilökohtaiset, omasta itsestämme kumpuavat syyt. Sen sijaan ulkoisessa motivaatiossa toimintamme syyt ovat lähtöisin ympäristöstä. Kun löydät sisäisen motivaation ja tavoitteen merkityksellisyyden, jaksaa elintapamuutoksia noudattaa pitkäkestoisesti. On myös hyvä muistaa, että motivaatio ei synny odottamalla vaan tekojen, toistojen ja onnistumisen kokemusten kautta.

Harjoituksia:

Itsensä palkitseminen ja hemmottelu voi olla yksi tärkeä motivaatioon vaikuttava ja sitä ylläpitävä tekijä.

Millaisia tapoja sinulla on palkita itseäsi?

Jokaisella meistä on varmasti omat tapansa palkita tai hemmotella itseään. Onkin tosi tärkeää ja jopa voimaannuttavaakin tunnistaa millaiset asiat juuri itseä palkitsevat ja hemmottelevat parhaiten omassa arjessa.

Myös syöminen tai juominen voi olla yksi tapa palkita itseä. Jos kuitenkin huomaat, että syömisestä tai juomisesta on muodostunut ainoa tai lähes ainoa tapa palkita tai hemmotella itseäsi, on hyödyllistä miettiä vaihtoehtoisia keinoja. Millaiset muunlaiset palkitsemisen tavat tuottaisivat hyvinvointia ja hyviä vaikutuksia sekä lyhytaikaisessa että pitkäaikaisessa käytössä?

Voisiko ajatuksilla kehua ja palkita itseään?

Mikä on sinulle tärkeä ja nautittava juttu? Nautitko musiikista, käsillä tekemisestä, lähimmäisten kanssa oleilusta, ulkoilusta vai lukemisesta?

Kun etsit uutta palkitsemisen tapaa, kysy itseltäsi: " Onko tämä tapa minulle hyväksi?"

Päätä, että kokeilet erilaisia itsesi palkitsemisen tapoja seuraavan viikon ajan.

Pienet ja arkeen sopivat tavoitteet voivat ylläpitää motivaatiota paremmin kuin paljon aikaa vievien ja järjestelyjä vaativien tekojen sovittaminen arjen kokonaisuuteen. Helposti toteutettava, pienikin teko voi tuottaa suuria vaikutuksia, kun se toistuu päivittäin ja viikoittain.

Silloin kun laiskottaa tai väsyttää, voi lenkille lähteminen vaatia tahdonvoimaa ja ponnistelua ja sohva tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Tällaisessa tilanteessa pienet teot, kuten korttelikävely voi toimia.

Korttelikävely on esimerkki helposti toteutettavasta motivaatiotavasta. Kun lähdet korttelikävelylle, lupaa itsellesi vain pientä virkistystä ja ympärille katselemista. Saatat huomata, että ulkona alkaa tuntua mukavammalta ja matkaa kertyykin pikkuhiljaa enemmän.

Kuuntele halutessasi äänite:

Tämä harjoitus auttaa sinua pohtimaan omia vahvuuksiasi ja löytämään uutta motivaatiota arkeesi.

  1. Millaisiin asioihin koet pystyväsi itse vaikuttamaan omassa arjessasi? Entä mihin et pysty? On tärkeää tunnistaa ne asiat, joihin on itse mahdollista vaikuttaa.

  2. Millaisia mielentaitoja, vahvuuksia ja onnistumisia tunnistat itsessäsi sekä omassa toiminnassasi? Oman osaamisen ja onnistumisten tunnistaminen voi vahvistaa pystyvyyden tunnetta ja motivaatiota.

  3. Mikä tai kuka on aiemmin auttanut tai tukenut sinua vaikeina hetkinä? Muistele, mistä olet löytänyt apua ja tukea vaikeina aikoina. Onko sinulla läheisiä ihmisiä tai ammattilaisia, joiden puoleen voit kääntyä tarvittaessa?

Päivitetty 13.6.2024