Siirry sivun sisältöön

Viikko 3. Miten asettaa sopiva tavoite?

Painonhallinnalle voi asettaa monenlaisia tavoitteita.

Tavoitteiden työstäminen on tutkimusten mukaan yksi vahvimmin motivaatiota tukevista ja käyttäytymisen muutosta mahdollistavista asioista.

Pitkän aikavälin tavoite voi olla esimerkiksi:

  • "Voin paremmin. Minulla on voimaa ja energiaa niin, että jaksan työpäivän jälkeen vielä lähteä harrastuksiin ja ulkoilemaan.”

Toiveiden ja pitkän aikavälin tavoitteiden lisäksi tarvitaan konkreettisia välitavoitteita. Välitavoitteiden tulee olla mitattavia sekä realistisia suhteessa elämäntilanteeseen, ajankäyttöön ja voimavaroihin. Kun tavoitteet on mitoitettu sopiviksi ja yksilöllisesti, ovat ne helpompia ja mielekkäämpiä saavuttaa sekä ylläpitää jatkossakin. Pienetkin onnistumisen kokemukset lisäävät omaa pystyvyyden tunnetta ja tukevat näin myös muutosmotivaatiota.

Vaikeasti saavutettava ja mitattava tavoite on esimerkiksi:

  • ”Lisään liikuntaa.”

Konkreettinen ja helposti seurattava tavoite voisi olla esimerkiksi:

  • ”Lisään päivittäistä liikkumistani kävelemällä portaat hissin sijaan aina töissä ollessani. ”

Lisää hyvää

Tavoitetta pohtiessa kannattaa ennen kaikkea miettiä, mitä hyvinvointia lisääviä asioita aiot tuoda arkeesi, ei niinkään entisten tapojen karsimista. Ei siis "lopetan herkkujen syömisen" vaan "lisään kourallisen kasviksia aamupalalle joka päivä”. Tutkimuksista tiedetään, että hyvän lisääminen ja uuden tottumuksen muodostaminen on helpompaa kuin vanhan karsiminen.

Seuraavassa harjoituksessa pääset pohtimaan muun muassa sitä, mikä on sinulle sopiva, realistinen ja konkreettinen tavoite elintapamuutokselle sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. Voit myös palata nykytilanteen tarkasteluun (syömistottumukset, liikkuminen, uni ja palautuminen) ja pohtia, mitä sieltä nousi esille ja mistä haluaisit lähteä liikkeelle.

Kirjoita tavoite ylös kalenteriisi tai vaikka lapulle jääkaapin oveen. Sellaiseen paikkaan, josta näet sen päivittäin.

Harjoitus:

Aseta itsellesi kokonaistavoite elintapamuutoksellesi. Voit myös kuvailla sitä tuntemusta, kun olet päässyt tavoitteeseesi.

  1. Minkä konkreettisen välitavoitteen haluat asettaa seuraavalle kuukaudelle?

  2. Miten varaudut haastaviin tilanteisiin tai vaikeisiin vaiheisiin? Keneltä pyydät tukea?

Pohdi myös seuraavia asioita asettaessasi tavoitetta:

Millaiset asiat tukevat jo nyt omaa painonhallintaasi? Millaisia tapoja tai tottumuksia haluat säilyttää mukana tai lisätä?

Millaisia painonhallintaa haastavia tekijöitä tunnistat nykyisessä arjessasi tai tavoissasi toimia? Onko jotain, josta haluaisit luopua tai tehdä eri tavalla tukeaksesi paremmin omaa painonhallintaasi?

Minkä toivot muuttuvan arjessasi?