Siirry sivun sisältöön

Viikko 5. Ajatusten voima

Ajatukset ja uskomukset ohjaavat paljon valintojamme ja toimintaamme.

Painonhallinnan kannalta on hyödyllistä tarkastella omia ajatuksia ja uskomuksia. Omaa sisäistä puhetta voi olla aluksi vaikea tunnistaa, sillä se on usein huomaamatonta ja automaattista. Voit esimerkiksi pysähtyä pohtimaan, kannustatko ja kehutko itseäsi vai ovatko ajatukset soimaavia tai tiukasti arvioivia.

Kielteiset ajatukset voivat estää muutoksen toteutumista ja heikentää itsetuntoa sekä elämänlaatua. Mieleen voi nousta esimerkiksi ajatus: "en minä pysty tähän". Jos uskomme tämän ajatuksen tosiasiana, lakkaamme edes yrittämästä.

Elintapamuutosta tukee, kun tunnistaa omia ajatuksia ja uskomuksia. Jo se, että tunnistaa miten itselleen puhuu, on askel sen kyseenalaistamiseen ja muuttamiseen. Omaa sisäistä puhetta voi pyrkiä muuttamaan myönteisempään ja kannustavampaan suuntaan.

Harjoitus

Kun sinulla on jokin epämiellyttävä ajatus, älä ota sitä heti todesta, vaan kysy itseltäsi:

  • Onko tämä ajatus hyödyllinen minulle?

  • Tuoko tämä ajatus minulle lisää hyvinvointia tai auttaako se painonhallinnassa?

  • Jos annan tämä ajatuksen ohjata tekemistäni, mihin se vie minut: kohti sitä mitä pidän tärkeänä vai kauemmas tavoitteestani?

Huomaa mielesi ajatukset ja opettele havainnoimaan niitä. Opettele myös olemaan tarttumatta kaikkiin ajatuksiin, päästä hyödyttömistä ajatuksista irti ja ota niihin välimatkaa.