Siirry sivun sisältöön

Seuranta lihavuusleikkauksen jälkeen HUS-alueella

Lihavuusleikkauksen jälkeen potilasta seurataan monin tavoin. Ensimmäisenä vuonna leikkauksen jälkeen seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa.

Potilaan seuranta lihavuusleikkauksen jälkeen

  • Kotiutumisen jälkeen potilas voi ottaa yhteyttä kirurgiselle vuodeosastolle, jos jonkin asia toipumisessa huolettaa. Myös Lihavuusleikkaus-digihoitopolulta potilas löytää vastaukset tavallisiin ongelmiin ja voi tarvittaessa kysyä asioita valmentajalta.

  • Ensimmäinen leikkauksen jälkeinen seurantakäynti on ravitsemusterapeutilla, jonka potilas tapaa noin 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta Jorvin sairaalassa. Ravitsemusterapeutti seuraa potilaan laihtumista, arvioi ravitsemustilaa ja ravinnonsaantia, ohjaa suositeltaviin valintoihin ja auttaa sopeutumaan leikkauksen jälkeiseen ruokavalioon.

  • Sisätautien tai endokrinologian poliklinikalla potilasta seurataan ensimmäinen leikkauksen jälkeinen vuosi. Kontrollikäynnit ovat noin 3 ja 12 kuukauden kuluttua leikkauksesta kotikunnan mukaisessa sairaalassa. Vastaanotoilla tarkistetaan mahdollisten oheissairauksien lääkehoitoja ja seurataan vitamiinitasoja ja painoa.

  • Kontrollikäynnit ravitsemusterapeutilla jatkuvat potilaan oman alueen erikoissairaanhoidon ja jatkossa perusterveydenhuollon hoitokäytäntöjen mukaisesti. Suositeltavaa on tavata ravitsemusterapeuttia vähintään silloin, jos ruokailuun liittyy ongelmia, ravitsemus uhkaa jäädä yksipuoliseksi tai paino lähtee nousuun.

  • Yleensä seuranta voidaan siirtää perusterveydenhuoltoon (terveyskeskus tai työterveys) vuoden kuluttua leikkauksesta. Lihavuusleikkaus edellyttää elinikäistä seurantaa.

Päivitetty 12.8.2020