Kuten mikä tahansa muukin pitkäaikaissairaus, myös krooninen suoliston alueelle sijoittuva sairaus voi muuttaa minäkuvaasi. Minäkuvan muutokset heijastuvat seksuaalisuuteen ja erityisesti seksuaaliseen halukkuuteen. Saatat kokea muutoksia miehisyyden tai naiseuden tunnossasi tai esimerkiksi siinä, kuinka viehättäväksi itsesi koet. Suolistosairaudessa haluttomuutta saattaa aiheuttaa muun muassa kivut, anemia, väsymys, yleiskunnon heikkeneminen tai ulosteenpidätyskyvyttömyyden pelko. Monet ajattelevat jo etukäteen, että esimerkiksi avanneleikkauksen jälkeen seksielämä ja seksuaalinen viehätysvoima vähenevät. Parisuhteessa tärkeää seksin lisäksi on muukin läheisyys ja intiimiys sekä luottamus.
Suolistosairaudet ja seksuaalisuus
Suoliston alueen sairaus voi vaikuttaa seksuaalisuuteen esimerkiksi sairaudesta aiheutuvien kipujen takia. Hyvässä parisuhteessa hävettävältäkin tuntuvasta asiasta pystyy puhumaan.
Suolistosairauksissa limakalvokuivuutta voi esiintyä lääkehoitoon liittyen. Suolistosairauksissa kysymykseen voi joskus tulla myös avanneleikkaus. Avanneleikkaus on suuri toimenpide, joka voi vaurioittaa sukupuolielimiä hermottavia hermoja. Naisilla tämä voi johtaa emättimen kuivumiseen, yhdyntäkipuihin ja tuntopuutoksiin. Miehillä hermovaurio saattaa johtaa erektiohäiriöihin. Pitää kuitenkin huomioida, että edellä mainitut vauriot ovat harvinaisia. Lisäksi niitä on mahdollista tarvittaessa hoitaa esimerkiksi hoitajan, lääkärin tai seksuaalineuvojan avulla.
Suolistosairauksissa käytettävien lääkkeiden ei ole huomattu aiheuttavan hedelmättömyyttä, mutta jos käytössä on metotreksaattilääkitys, se voi vaikuttaa haitallisesti sikiöön. Uudet niin sanotut biologiset lääkkeet (esimerkiksi infliximab, adalimumab) voivat kulkeutua sikiöön loppuraskaudessa ja vaikuttaa vauvan alttiuteen saada infektioita tai siihen mitä rokotuksia vauvalle saa antaa.
Kroonisen tulehduksellisen suolistosairauden aktiivisuus voi muuttua raskauden aikana tai heti sen jälkeen, joten on tärkeää keskustella lääkityksestäsi, jos suunnittelet raskautta tai huomaat olevasi raskaana. Suoliston alueelle tehdyllä leikkauksella voi olla vaikutusta raskaaksi tulemiseen.
Miehillä erektiohäiriö tai laukeamisvaikeus saattaa liittyä myös lisääntymisvaikeuksiin. Kysy rohkeasti sinua hoitavalta henkilökunnalta hedelmällisyysasioista.
Jos sen sijaan et toivo raskautta, suositeltuja ehkäisymuotoja ovat esimerkiksi hormonikierukka, ehkäisykapseli, ehkäisyrengas tai kondomi. Vaikeassa taudissa suun kautta otettavien e-pillereiden teho ei ole luotettava.
Päivitetty 18.10.2022