Sairastumisesta ja diagnoosin saamisesta saattaa olla jo kulunut aikaa. Silti sairaus on jollakin tavalla koko ajan osa elämääsi ja aikuistuessasi yhä enemmän sinun vastuullasi. Kun käsitys ja ymmärrys sairaudestasi lisääntyvät, saattaa sinulla herätä paljon uusia kysymyksiä ja tunteita. Sairauden kanssa elämistä on joskus harjoiteltava vaihe kerrallaan. Voi olla, että yhtenä päivänä kaikki tuntuu helpolta, kun taas toisena koet hoitoväsymystä ja tilanteesi tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. On hyvä oppia tunnistamaan näitä vaiheita ja sitä kautta oppia tarttumaan pulmiin. Kun hoidat itsesi hyvin, elämäsi laatu paranee ja jaksat arkea paremmin.
Yleistä oman sairauden hoidosta
Oman sairauden hoito onnistuu parhaiten silloin, kun pidät itsestäsi kokonaisvaltaisesti huolta.
Parhaimmillaan hoitoasi suunnitellaan mahdollisimman monet osa-alueet huomioon ottaen yhdessä sinun ja hoitotiimisi kanssa. Hoitosi perustana ovat yksilöllisesti suunniteltu lääkehoito ja hyvin toteutettu omahoito. On tärkeää käydä laboratoriokokeissa, tutkimuksissa ja ottaa lääkkeet säännöllisesti. Ole rehellinen puhuessasi lääkärin ja hoitajan kanssa. Saat parhaiten apua, kun kerrot oikeasti, miten voit, kuinka jaksat itseäsi hoitaa ja mitä sairauden kanssa eläminen sinulta vaatii.
Sitoutuminen hoitoon on mahdollista vain, jos hyväksyt sairautesi ja sopeudut sen tuomiin mahdollisiin rajoitteisiin tai ongelmiin. Sairaus voi rajoittaa, mutta voi myös lisätä itsetuntemustasi, ja ainulaatuisuuttasi. Potilasjärjestöjen vuosittaisissa tapahtumissa voit löytää vertaisia eli muita nuoria, joilla on samankaltaisia kokemuksia kuin sinulla.
Riittävä liikunta, uni ja terveellinen ruoka ovat tärkeä osa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.
Liiku riittävästi
Reipas liikkuminen on tärkeä osa hyvinvointiasi. Luo itsellesi sekä pieniä että isoja tavoitteita. Tutustu kuntasi tai kaupunkisi liikuntatarjontaan. Tee liikuntatesti,
Nuku hyvin
Muista levätä. Lepo on erityisen tärkeää silloin, kun sairautesi on huonossa vaiheessa. Riittävä uni ja lepo edistävät kehitystä ja kasvua, uuden oppimista ja palautumista. Uni on tärkeää aivojen toiminnalle. Se on edellytys hyvinvoinnille ja mielenterveydelle. Anna itsellesi aikaa toipua. Stressi ja kiire lisäävät pahoinvointia.
Syö monipuolisesti
Monipuolinen ruoka on hyvän terveyden perusta! Hyvään ruokavalioon kuuluu riittävästi kasviksia, viljoja, kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos epäilet, että ruokavaliosi on yksipuolinen tai riittämätön, kysy ohjeita hoitopaikastasi. Sinun on mahdollista päästä keskustelemaan ravitsemusterapeutin kanssa.
Päivitetty 18.10.2022