Siirry sivun sisältöön

Reuma ja seksuaalisuus

Reumasairaudet eivät pääsääntöisesti vaikuta seksuaalisuuteen.

Reuma ja seksuaalisuus

Vaikka reumaan saattaa liittyä kiputiloja, ne eivät yleensä vaikuta halukkuuteen tai jaksamiseen. Hellyys, läheisyys, toisen arvostaminen ja kunnioittaminen ovat tärkeitä. Tärkeäksi nousee ehdottomasti oma tuntemuksesi siitä, mikä on tyydyttävää tai mahdollista ja tuntuu hyvältä. Jos olet parisuhteessa, puhu avoimesti kumppanisi kanssa. Normaaliin elämään kuuluu, että seksuaalinen halukkuus vaihtelee. Ota tarvittaessa asiat puheeksi hoitohenkilökunnan kanssa.

Reuma, raskauden ehkäisy ja raskaus

Hedelmällisessä iässä olevilla nuorilla raskauden ehkäisy on reumahoitojen aikana usein välttämätöntä, koska joillain reumalääkkeillä voi olla haitallinen vaikutus sikiöön. Ehkäisymenetelmän valinnasta kannattaa puhua reumalääkärin kanssa. Periaatteessa kaikki ehkäisymuodot käyvät, myös e-pillereitä voi käyttää kokonaistilanne huomioiden. Joidenkin lääkkeiden kohdalla on jopa kahden vuoden varoaika ennen raskaaksi tuloa.

Jos sen sijaan suunnittelet raskautta, on syytä ottaa yhteyttä hoitopaikkaan. Sikiölle turvallinen lääkitys kannattaa suunnitella hyvissä ajoin.

Päivitetty 18.10.2022