Siirry sivun sisältöön

Taloudellinen tuki sairauskuluihin

Pitkäaikaissairauteen liittyy kuluja, joita voi tulla esimerkiksi sairaalan hoitopäivistä, poliklinikkamaksuista tai tarvittavista lääkkeistä. Pakollisiin kuluihin voi saada tukea.

Sairaalamaksuihin luetaan hoitopäivämaksu ja poliklinikkamaksut. Alle 18-vuotiaalta peritään vain 7 vuorokautta osastohoidosta kalenterivuodessa. Lisäksi erikseen maksetaan päiväkirurginen toimenpidemaksu.

Julkisessa terveydenhuollossa on vuotuinen maksukatto eli paljonko enintään terveyskuluja täytyy itse maksaa kalenterivuoden aikana. Sinun tulee itse seurata maksukaton täyttymistä. Jos maksukatto ylittyy, ole yhteydessä potilasmaksutoimistoon, josta voi saada vapaakortin.

Kela korvaa sairauden ja kuntoutuksen vuoksi tehtyjen matkojen kuluja. Matkoissa on omavastuuosuus eli asiakas maksaa itse osan ja ylimenevän osan maksaa Kela. Kela voi korvata myös yöpymiskustannuksia silloin kun joudutaan yöpymään tutkimuksen, hoidon tai liikenneolojen takia.

Kela voi korvata osan lääkekuluista. Lääkekustannusten alkuomavastuun jälkeen Kela korvaa lääkärin määräämien lääkkeiden hinnasta tietyn prosenttiosuuden.

Jos sairaus on niin vaikea, että työssä käynti tai koulunkäynti ei ole mahdollista, voi Kelalta hakea sairauspäivärahaa. Päiväraha maksetaan yleensä hakijan verotuksessa vahvistetun vuosityötulon mukaan.

Päivitetty 18.10.2022