Siirry sivun sisältöön

Nuoren valmistautuminen hoidon siirtymiseen aikuispuolelle

Pitkäaikaissairauden hoidon siirtymiseen voi valmistautua vähitellen menemällä esimerkiksi lääkärin vastaanotolle aluksi yksin.

12-vuotiaana voit mennä lääkärin vastaanotolle ensin yksin, jolloin pääset kertomaan asioistasi omin sanoin. Tarkoitus on vahvistaa itsenäistymistä ja tukea valmistautumista hoidon siirtymiseen aikuispuolelle. Voit valmistautua vastaanottoon miettimällä kysymyksiä.

14-vuotiaana voit alkaa ottaa jo enemmän vastuuta lääkityksestäsi, ajanvarauksista ja näiden muistamisesta, koska aikuispuolella vastuu monesta asiasta on vain sinulla. Harjoittele vastaanotolle menemistä yksin. Vanhempasi ovat vielä tukenasi ja voivat halutessasi olla mukana. Voit pyytää hoito-ohjeita kirjallisena tai kirjoittaa itse muistiin ohjeita. Pyydä lääkäriä toistamaan tai kysy uudestaan, jos jokin jäi epäselväksi.

16-vuotiaana voit käydä vastaanotolla myös itsenäisesti, jos olet sopinut siitä vanhempiesi kanssa. Joskus vanhempien kanssa käy niin, että he vastaavat lääkärin kysymyksiin puolestasi. Pystyt ehkä itse kertomaan terveydestäsi tai ongelmistasi eri tavalla, kun olet yksin vastaanotolla. Toisaalta vanhemmillasi voi olla kysyttävää, jota itse et ole tullut ajatelleeksi. Jos hoitosi ei ole tasapainossa, hoitovaihtoehdoista keskustellaan yhdessä vanhempiesi kanssa.

Tyhmiä kysymyksiä ei ole, joten kysy aina, jos et ymmärrä jotakin. Tässä vaiheessa yleensä jo keskustellaan siitä, milloin sinulla on viimeinen käynti lasten puolella ja minne hoitosi aikuisten puolella siirtyy.

Sairaalamaailmaan liittyy paljon sanoja, jotka eivät äkkiseltään välttämättä kerro mitään. Hoidon aikana olet tottunut jo ainakin osittain näihin vieraalta kuulostaviin termeihin. Diagnoosi-sana esimerkiksi kertoo, mistä sairaudesta on kysymys. Hoidon siirtymisestä aikuispuolelle voidaan käyttää myös transitio-termiä, joten älä ihmettele, jos kuulet lääkärin puhuvan transitiosta hoitoosi liittyen.

Kun hoitosi jo on jo siirtynyt aikuispuolelle, kannattaa kysyä, mihin sinun tulee olla yhteydessä ongelmatilanteissa. Tallenna numero puhelimeesi siten, että muistat sen myös jatkossa. Numeron yhteyteen voit tallentaa myös hoitopaikan osoitteen.

Kanta.fi on kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelu. Omakantaan voit kirjautua itse, kun sinulla on omat verkkopankkitunnukset. Voit tarkistaa lääkereseptien voimassaolon, katsoa laboratoriotuloksesi sekä lukea tietoja vastaanottokäynneistä. Eri sairaaloilla on lisäksi myös omia järjestelmiä.

Jos sinulla on sairauteesi lääkitys, on huolehdittava, että lääkettä on saatavilla ja muistettava ottaa lääke sovitusti. Kun tiedät, mihin lääke vaikuttaa, on helpompi ymmärtää, miksi lääkettä pitää käyttää. Opettele huolehtimaan, että lääkeresepti on voimassa. Voimassaolon voit tarkistaa kanta.fi-palvelusta. Ajasta esimerkiksi puhelimeesi hälytykset, jotta muistat ottaa lääkkeet ajallaan.

Aikuispuolella sinun on itse huolehdittava ajanvarauksesta ja mahdollisesta ajan peruutuksesta. Harjoittele jo nyt vastuun ottamista näistä asioista. Keksi itsellesi parhaiten sopiva keino muistaa seuraava vastaanottoaikasi ja muut hoitoosi liittyvät tärkeät asiat. Voit laittaa hälytyksen esimerkiksi puhelimeen edeltävästi.

Ole avoin, rohkea ja kerro itsestäsi. Kaverisi voivat oppia sinulta paljon uusia asioita, joista heillä ei ole kokemusta tai käsitystä. Auta heitä ymmärtämään sinua ja tilannettasi. Olemalla avoin autat myös itseäsi parhaiten. Mikäli joutuisit tilanteeseen, jossa tarvitsisit apua, kaverisi osaavat auttaa sinua, jos tietävät, mistä on kyse.

Päivitetty 18.10.2022