I 12-årsåldern kan du gå till läkarmottagningen ensam och då kan du berätta om dina saker med egna ord. Syftet är att stärka självständigheten och stöda förberedelsen inför vårdens övergång till vuxensidan. Du kan förbereda dig för mottagningen genom att fundera ut frågor.
I 14-årsåldern kan du redan börja ta mer ansvar för din medicinering, dina tidsbokningar och att komma ihåg dessa, eftersom på vuxensidan är det du som har ansvaret för många saker. Öva på att gå ensam till mottagningen. Dina föräldrar stöder dig ännu och de kan vara med om du vill det. Du kan be om skriftliga vårdanvisningar eller själv skriva ner anvisningarna. Be läkaren upprepa om något blev oklart eller så kan du ställa frågan på nytt.
I 16-årsåldern kan du gå till mottagningen självständigt om du kommit överens om det med dina föräldrar. Ibland svarar föräldrarna på läkarens frågor i stället för dig. Du kan kanske berätta om din hälsa och dina problem på ett annat sätt när du är ensam på mottagningen. Å andra sidan kan dina föräldrar ha sådana frågor som du inte själv har tänkt på. Om din vård inte är i balans, diskuteras vårdalternativen tillsammans med dina föräldrar.
Det finns inga dumma frågor så fråga alltid om det är något som du inte förstår. I detta skede diskuteras vanligen när du har ditt sista besök på barnsidan och vart vården övergår på vuxensidan.