När du planerar en resa utomlands bör du förhandla med din läkare om resan: berätta till vilket land du ska resa. Be i god tid om ett engelskspråkigt intyg för resan. I intyget finns information om diagnos, medicinering och kontaktuppgifterna till det egna sjukhuset. Be om ett intyg för specialläkemedel av din läkare. Börja planera resan i god tid, vid behov redan ett halvt år tidigare.
Den ungas sjukdom och resor
Man får nya upplevelser när man reser. Planera din resa omsorgsfullt och ta reda på saker som du bör vara uppmärksam på före resan och under resan med tanke på din sjukdom.
Se till att vaccinationerna är i skick: ta reda på vilka vacciner du har fått och vilka som rekommenderas för dig.
Se vilka vaccinationer man rekommenderar inför resan i Resenärens hälsoguide som Institutet för hälsa och välfärd, THL, har gjort.
Skaffa också ett vaccinationskort där alla vaccinationer som du har fått finns uppskrivna.
Skaffa en reseförsäkring som också täcker möjliga sjukdomskostnader under resan. Observera att kostnaderna som hör till din kroniska sjukdom inte vanligen omfattas av en vanlig reseförsäkring.
Skaffa från FPA ett avgiftsfritt Europeiskt sjukvårdskort som gör det möjligt att använda den allmänna hälsovården i EU-länderna.
Skaffa ett möjligt sjukdomsspecifikt kort: pacemaker, nervstimulator, shunt, diabetes, epilepsi, risk för anafylaxi osv.
Ta med tillräckligt med läkemedel på resan om det blir förseningar.
Packa ner läkemedlen i handbagaget, läkemedel i vätskeform i återförslutningsbara påsar.
Tänk på hur du förvarar läkemedlen (till exempel insulin) om resmålet är i ett varmt land.
Om du använder Marevan-medicinering, ta med din CoaguCheck-apparat så att du vid behov själv kan kontrollera ditt INR-värde.
Om det på resan behövs läkemedel för att förebygga malaria, bör den påbörjas redan före resan. Man bör förhålla sig allvarligt till malaria eftersom en av dess typer framskrider snabbt och är väldigt farlig.
Ta reda på resmålets förhållanden före du åker iväg (till exempel om där finns höjdskillnader, hiss, rulltrappor eller ramper som gör det lättare att röra på sig).
Meddela flygbolaget och researrangören om din rörelsenedsättning och ditt behov av hjälp. Meddela också vilka hjälpmedel du tar med.
Vikten av att dricka (i synnerhet i flygplanet!): det är tryggt att dricka vatten på flaska.
Om du reser till ett land där diarrésjukdomar är vanliga, ät endast tillagad mat och frukter som du skalar själv.
Skydda huden så den inte bränns. Skydda dig mot solen med kläder och använd solskyddskräm med tillräckligt hög skyddsfaktor.
De som använder Marevan- blodförtunningsmedicinering bör vid behov även mäta sitt INR-värde under resan.
Ta med handdesinfektionsmedel eller desinfektionsservetter (i synnerhet till länder där hygiennivån är låg).
Använd hjälpmedel så att du orkar göra saker som känns viktiga för dig.
Uppdaterad 18.10.2022