Gå till sidans innehåll

Sömnproblem hos ungdomar

Att man sover tillräckligt påverkar utvecklingen och orken. Många människor lider av sömnbrist i något skede av livet.

Sömnlöshet

Sömnlöshet är den vanligaste sömnstörningen. En person som lider av sömnlöshet är konstant trött, sömnen piggar inte upp och tröttheten påverkar humöret. Stress, läkemedel, energidrycker som innehåller koffein, användning av rusmedel eller oregelbunden sömnrytm kan förorsaka sömnlöshet. Om sömnlösheten pågår över två veckor är det viktigt att man reder ut orsakerna till situationen. I bakgrunden kan finnas olika belastande faktorer, bekymmer eller depression. Om du märker att sömnlösheten påverkar din vardag, du får många frånvaron från skolan, humörsvängningar, du glömmer saker och känner olust, ska du söka hjälp. På skolan eller på läroanstalten kan du vända dig till skolhälsovårdaren, psykologen eller skolkuratorn.

Oregelbunden sömnrytm

Den vanligaste orsaken till sömnlöshet är att man vakar. Orsakerna till att man vakar kan till exempel vara att man spelar, bläddrar i sociala medier eller tittar på YouTube-videor eller serier på nätet sent på natten. Om du vakar sent och sover länge på veckosluten, är det svårt att stiga upp för att gå till skolan eller arbetet på måndagsmorgon. Tröttheten motsvarar sömnbristen vid en ”jetlag” som uppkommer på en resa från New York till Helsingfors.

Hos vissa patienter med epilepsi ökar vakandet anfallsrisken. Då bör man van vara särskilt uppmärksam på att man får tillräckligt med nattsömn och tar sina läkemedel.

Var får jag hjälp?

I Psykporten berättar man mer om sömnproblem.

Uppdaterad 18.10.2022