Gå till sidans innehåll

Kosten som en del av den ungas vård

En mångsidig kost, regelbundna måltider och att man dricker tillräckligt med vatten främjar hälsan. Ibland bör man planera kosten och måltiderna extra noggrant på grund av en sjukdom eller medicinering.

Näringen påverkar tarmens funktion och ämnesomsättningen. En bra kost är en del av din vård.

Finns det någon mat som inte är lämplig för dig? Vet du hur du ska ta ditt läkemedel: på morgonen, på kvällen, med maten eller på tom mage? Ju bättre du orkar ta dina specialbehov i beaktande, desto bättre mår du. Även små förändringar kan ka en stor inverkan på hur energisk du känner dig och hur du orkar. Om du har problem med vikten kan en näringsterapeut hjälpa dig.

Kosten har en stor betydelse för ditt välbefinnande och din ork. En bra kost är smaklig och närande, dvs. innehåller tillräckligt med energi, näringsämnen (till exempel protein), spårämnen (till exempel järn) och fibrer.

Ät hälsosamt fem gånger per dag. Regelbundna måltider håller bort hungern, humöret uppe och vikten under kontroll. Om man är väldigt hungrig proppar ma​n lätt i sig.

Prova nya smaker och maträtter. Prova också på att tillreda maten själv. Du kan börja med lätta recept och laga mat åt till exempel dina kompisar eller din familj.

Kom ihåg att dricka tillräckligt under dagen. En bra mängd är cirka fem glas vatten per dag. Energidrycker innehåller koffein och koffein är vätskedrivande. Koffeinhaltiga drycker (kaffe, te och energidrycker) kan alltså inte garantera att man får tillräckligt med vätska. Både sockrade och smaksatta kolsyrade drycker har en dålig inverkan på tändernas hälsa.

Planera på förhand var du ska äta. Ta med dig ett litet mellanmål; en frukt, smörgås, smoothie eller nötter om det blir för lång tid mellan måltiderna. Planera också vad du ska äta om du bor självständigt. Det är svårt att hitta på goda rätter om kylskåpet är tomt.

Ta i beaktande specialkosten som din sjukdom möjligen har förorsakat. En ökad eller förminskad energiförbrukning hör till exempel till många neurologiska sjukdomar.

Uppdaterad 18.10.2022