Faktorer som har att göra med en svår sjukdom påverkar på många sätt parförhållandet och det sexuella umgänget. Efter en organtransplantation behöver kroppen få tid att återhämta sig. I en akut sjukdomsfas känns sexualiteten inte så viktig men den blir aktuell på nytt när prestationsförmågan och krafterna kommer tillbaka.
Efter operationen kan man börja ha sexuellt umgänge enligt hur man mår. Det är bra att komma ihåg att i ett parförhållande är sexualiteten mycket mer än ett samlag. I ett parförhållande behövs ömsesidig diskussionsförmåga och förmåga att lyssna.
Liksom alla andra långvariga sjukdomar, kan även svikt i de inre organen förändra din självbild. Förändringar i självbilden återspeglas i sexualiteten och i synnerhet i den sexuella lusten. Sjukdomen eller behandlingen kan förändra utseendet, till exempel förorsaka att tillväxten avtar eller att man får ökad kroppsbehåring. Ärren som uppkommer efter en operation kan också påverka ditt humör fastän de inte i sig begränsar sexualiteten. Du kan uppleva förändringar i din känsla av manlighet eller kvinnlighet eller till exempel hur attraktiv du upplever dig själv.
Det är bra att prata med en läkare om dessa saker och saker som har att göra med familjeplanering när ämnet är aktuellt och du tycker att det känns rätt. På anpassnings- och träningskurserna för transplantationspatienter behandlar man också saker som har att göra med sexualitet och parförhållanden. En kamratstödjare kan vara en bra diskussionspartner i saker som gäller sexualiteten.