Seksuaalisuus on osa persoonaa. Ajatukset omasta seksuaalisuudesta voivat murrosiässä vaihdella. Seksuaalisuus on osa sinua ja minua riippumatta iästä, ihonväristä, sukupuolesta tai terveydentilasta. Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteen, siitä nauttimiseen ja tiedon saamiseen. Seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen ja sosiaalinen sukupuoli-identiteetti kuuluvat kaikki seksuaalisuuteen.
Nuoruuteen kuuluu murrosikä ja sen tuomat muutokset kehossa ja mielessä. Nuoruusiässä tarkentuu kokemus omasta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, sekä siitä, miten ja minkälaista seksiä haluaa harrastaa ja kenen kanssa - jos ylipäätään haluaa harrastaa seksiä.
Nämäkin ovat kaikki jokaisen omia asioita ja jokaisen itsensä päätettävissä. Seksuaalioikeuksien rinnalla käsi kädessä kulkevat myös velvollisuudet muita kohtaan. Omat oikeudet eivät voi loukata toisten oikeuksia. Jokaisen seksuaalisuus kypsyy ajallaan, kiirettä ei ole.
Nuoruusiässä kehityshaasteena on nimenomaan löytää oma seksuaalisuutensa ja oma suhteensa seksiin. Itsetyydytys on kaikilla nuorilla hyvä keino tutustua itseensä ja oppia mistä pitää.
Vaikka sinulla olisi mikä tahansa pitkäaikaissairaus seksuaalisuus ei katoa mihinkään. Jos sairaus rajoittaa seksuaalisuuttasi, kannattaa hakea apua tai nostaa asia esille lääkärin vastaanotolla.
Olemme jokainen yksilöitä ja koemme sairauden vaikutukset eri tavoin. Sairastuminen voi vaikuttaa seksuaalisuuteen. Tärkeäksi nousee oma kokemuksesi sekä se, että voisit puhua tunteistasi ja seksiin liittyvistä toiveista mahdollisen tyttö- tai poikaystäväsi kanssa.
Sairastaminen saattaa aiheuttaa myös seksuaalista haluttomuutta, mutta halukkuus vaihtelee muutenkin ihmisen koko elämänkaaren ajan.
Väestöliiton sivuilta löytyy paljon lisää tietoa seksuaalisuudesta, seksuaalioikeuksista, seksistä ja parisuhteesta.