Ruokaa ja houkutuksia on helpommin saatavilla ja erilaiset viihdykevälineet pitävät meitä enemmän paikoillaan. Energian saannin mahdollisuudet ovat merkittävästi lisääntyneet, kun taas liikkumisen vähentyminen on pienentänyt energian kulutusta. Perimä eli geenit myös suosivat energian varastoimista ”pahan päivän varalle”.
Perimä vaikuttaa
Perimä selittää huomattavan osan lasten painon vaihtelusta ja vaikuttaa lapsen syömiskäyttäytymiseen ja liikunnallisuuteen. Vanhempien ylipainoisuus onkin lasten ylipainon merkittävin riskitekijä. Äidin tai molempien vanhempien ylipaino ennen raskautta tai ylipainon kertyminen lapsen syntymän jälkeen lisäävät lapsen ylipainon riskiä. Perintötekijöiden suuri selitysosuus saattaa myös selittää painonhallinnan vaikeutta. Perintötekijöitä emme voi muuttaa, mutta onneksi elintapamuutokset ovat aina mahdollisia.
Lapsen ylipainoisuuteen liittyy lähes aina lapsen ja etenkin vanhempien kokemaa syyllisyyttä ja leimautumisen tunnetta. Perimän suuren selitysosuuden ymmärtäminen voi parantaa mahdollisuuksia elintapojen muuttamiseen pysyvästi.
Yhteiskunta muuttuu
Länsimaista yhteiskuntaa kutsutaan ”toksiseksi” eli sellaiseksi ympäristöksi, joka aiheuttaa lihavuutta. Kasvaneet elintarvikkeiden ja astioiden koot ohjaavat isoihin ruoka-annoksiin. Lisäksi runsaskalorisia maittavia elintarvikkeita on saatavilla edullisesti ja helposti. Tällaisia liialliseen syömiseen houkuttelevia ja mielihyvää tuottavia elintarvikkeita ovat monet pikkusyötävät ja naposteltavat (kuten pitsa, lihapiirakka, sipsit, vanukkaat, makeiset) ja sokerijuomat (kuten limonadit, energiajuomat, sokerimehut). Myös perheiden ajankäyttö on muuttunut, jonka vuoksi säännölliset ruoka-ajat ovat monissa perheissä korvautuneet välipaloilla ja napostelulla.
Yhteiskunnan autoistuminen, arkiliikunnan väheneminen ja vapaa-ajan muuttuminen passiiviseksi oleiluksi ruutujen ja pelilaitteiden äärellä edistävät ylimääräisen painon kertymistä. Vaikka ohjatuissa urheiluharrastuksissa käydään jopa aiempaa enemmän, lasten todellinen aktiivinen aika on merkittävästi vähentynyt arkiliikunnan puutteen vuoksi.