Siirry sivun sisältöön

Eläimen ja ihmisen purema lapsella ja nuorella

Pinnalliset puremat puhdistetaan kotona, mutta syvemmät tai repaleiset puremahaavat on hyvä näyttää lääkärille.

Eläimen ja ihmisen purema on puhdistettava huolellisesti ja desinfioitava suussa elävien bakteerien takia. Kissan ja ihmisen puremat ovat alttiimpia tulehtumiselle kuin koiran purema, ja sen vuoksi ihon selvästi lävistävät kissan ja ihmisen puremat on syytä näyttää lääkärille, joka harkitsee antibioottihoidon tarpeen. Mikäli lapsi on neuvolassa tai koulussa saanut rokotukset normaalisti, ei jäykkäkouristusrokotteen tehostetta tarvita.

Hoito

Repaleinen, syvä tai kasvoissa oleva haava on syytä näyttää lääkärille. Haavasta puhdistetaan reunat ja haava suljetaan tarvittaessa. Pieniä ja pinnallisia haavoja ei suljeta yleensä tulehdusriskin takia, vaan ne voi hoitaa kotona suihkuttamalla aamuin illoin noin 5–10 minuuttia haavaa vesijohtovedellä ja vaihtamalla haavan päälle puhtaat sideharsotaitokset. Laastaria ei ole hyvä käyttää, koska haava hautuu helposti tiiviin laastarin alla.

Yhteys terveydenhuoltoon

Haavaa on syytä seurata kotona: mikäli haavasta erittyy märkäistä eritettä, iho haavan ympärillä punoittaa ja kuumottaa, lapselle nousee kuumetta tai haava alkaa uudelleen kipuilla, on syytä lähteä lääkärille. Haava on todennäköisesti tulehtunut ja vaatii antibioottilääkityksen.

Päivitetty 14.3.2022