Lasten hengitystieinfektiot

Hengitysteiden tulehdukset ovat kaikkein tavallisimpia lasten sairauksia. Pienet lapset sairastavat keskimäärin kuusi flunssaa vuodessa. Suurin osa hengitystietulehduksista on itsestään paranevia rinoviruksen tai muun viruksen aiheuttamia infektioita. Välikorvatulehdus on yleisin lisävaiva. Toisinaan virusinfektio aiheuttaa hengityksen vaikeutumista. Epidemioina esiintyvä RS-virus aiheuttaa vauvoille keuhkojen pienten ilmateiden tulehdusta, johon voidaan tarvita sairaalahoitoa.

Vähän isommillakin lapsilla hengityksen vinkuminen virusinfektion yhteydessä on yleinen hoitoa vaativa tilanne.

Lapsen keuhkokuume voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama ja vaatii lääkärin hoitoa. Hengitysteiden virusinfektioista vain influenssaa vastaan voidaan suojautua rokotteella ja sen hoitoon voidaan käyttää viruslääkettä. Rokotteilla on iso merkitys pneumokokkitautien ja hinkuyskän estossa.

pic Ilmatiehyttulehdus eli bronkioliitti

Pienten keuhkoputkien tulehdusta, bronkioliittia, esiintyy alle 1-vuotiailla lapsilla. Aiheuttajana tavallisimmin rs-virus.

pic Ahtauttava keuhkoputkentulehdus eli obstruktiivinen bronkiitti

Obstruktiivinen bronkiitti on tyypillisesti rino- tai rs-viruksen aiheuttama hengitysteiden sairaus, jota tavataan leikki-ikäisillä.

pic Kurkunpäätulehdus eli laryngiitti

Limakalvoturvotusta kurkunpäässä aiheuttava kurkunpäätulehdus on viruksen aiheuttama. Makuasento hankaloittaa yskää ja hengitystä.

pic Keuhkokuume

Keuhkokuume eli pneunomia on lapsilla melko tavallinen tauti, jota esiintyy flunssan jälkitautina. Keuhkokuume voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama. Bakteerikeuhkokuume hoidetaan antibiootilla.

pic Flunssa

Flunssa paranee yleensä kotihoidolla. Lapsilla nuhan, yskän ja kurkkukivun lisäksi voi tulla myös kuumetta.

pic Influenssa

A- tai B-viruksen aiheuttama hengitysteiden tulehdus tarttuu herkästi. Kausi-influenssarokote annetaan vuosittain 6–35 kuukauden ikäisille lapsille.

pic Hinkuyskä

Bakteerin aiheuttama hinkuyskä tarttuu herkästi. Hinkuyskään on olemassa rokote.