Insuliinipumppuhoito

Insuliinipumppuhoito on yleinen diabeteksen hoitomuoto.

Insuliinipumppu on pienikokoinen laite, jota kannetaan mukana koko ajan. Pumppua voidaan pitää esimerkiksi taskussa tai se voidaan kiinnittää vaatteeseen. Insuliinipumppu annostelee insuliinia jatkuvana virtauksena ihon alle pienellä kanyylilla, joka vaihdetaan kotona 2–3 päivän välein.

Insuliinipumppu annostelee insuliinia jatkuvasti perus​insuliinitarpeen kattamiseksi (ns. basaali-insuliini) ja ennen ateriaa otetaan lisäannos (ns. bolus) aterian hiilihydraattimäärän ja glukoositason perusteella. Pumppuinsuliinina käytetään nopeavaikutteista ateriainsuliinia.

Basaali-insuliiniannos suunnitellaan tuntikohtaisesti jokaisen yksilöllisen tarpeen mukaan. Jotkut tarvitsevat suuremman basaalinopeuden esim. iltayöstä (illankoittoilmiö), toiset aamuyöstä (aamunkoittoilmiö). Basaaliannosta voidaan tilapäisesti nostaa tai laskea esim. sairauden aikana tai liikunnan yhteydessä.

Ateriainsuliiniannostelua voidaan helpottaa ja tarkentaa käyttämällä pumpussa olevaa annosopasta. Annosoppaan asetuksiin määritellään yksilöllisesti insuliinitarve hiilihydraateille, insuliiniherkkyys, tavoiteglukoositaso ja insuliinin vaikutusaika. Kun pumppuun syötetään glukoositason arvo ja hiilihydraattimäärä, annosopas laskee tarvittavan insuliiniboluksen.

Insuliinipumppumalleja on useita. Pumppuihin voidaan yhdistää jatkuva glukoosiseuranta eli sensorointi.

Nyt yleistyvät niin sanotut hybridipumput, jotka tekevät itse muutoksia insuliiniannosteluun glukoositason perusteella. Kaikissa pumppumalleissa ateriabolukset annetaan annosoppaan kautta.

Kullekin lapselle ja nuorelle valitaan parhaiten soveltuva pumppu yhteistyössä hoitopaikan ja perheen kesken.

 

Kyllä

Päivitetty  12.10.2021