Kasvukivut

Kasvukivuilla tarkoitetaan lapsilla alaraajoissa esiintyviä kiputuntemuksia, jotka ilmaantuvat usein iltaisin ja öisin. Kasvukivuista kärsii jopa puolet lapsista.

Yleisimmin kasvukivuiksi tulkittavia oireita on leikki-ikäisillä ja alakouluikäisillä lapsilla. Kasvukipujen syy on tuntematon. Kasvukivut ovat luonteeltaan hyvänlaatuisia ja ohimeneviä. Kasvukipuja esiintyy usein suvussa.

Oireet ja löydökset

Lapsi tuntee levossa erityisesti alaraajoissa, useimmiten säärissä, epämääräisesti kipua. Tuntemuksia on säärten etuosassa, polvitaipeissa ja jalkaterissä, harvemmin reisissä. Kivun paikka saattaa vaihdella. Tuntemukset ovat voimakkaimmillaan iltaisin ja yöaikaan. Kipu saattaa herättää öisinkin. Lapsi on levoton ja rauhaton. Kipuja on harvoin enää aamuisin tai päiväsaikaan. Liikunnallisella aktiivisuudella voi olla osuutta kasvukipujen esiintymisessä. Alaraajojen kuormitusasennolla (esimerkiksi lattajalkaisuuteen tai pihtipolvisuuteen) ei ole osoitettu olevan yhteyttä kasvukipuihin. Oireita voi esiintyä vaihtelevasti useiden kuukausien ajan, mutta usein välissä on kuitenkin myös kivuttomia ajanjaksoja. Oireilu ei vaikuta lapsen kasvuun tai kehitykseen.

Toteaminen

Kasvukivut eivät vaadi lisäselvittelyjä lääkärissä. Tutkimuksia ei ole syytä teettää selvissä tapauksissa. Tapauskohtaisesti harkitaan kuvantamistutkimuksia tai laboratoriotutkimuksia, mikäli oirekuva ei täsmää kasvukipuihin. Kasvukivuista kärsivän lapsen alaraajoissa ei ole todettavissa poikkeavaa (ontumista, aristusta, kosketusarkuutta, tuntopuutoksia, kyhmyjä) ja alaraajojen liikeradat ovat normaalit.

Mikäli lapsella esiintyy toistuvia kipuja usein samassa kohtaa raajassa, tai tunnettavissa on kyhmyjä, lapsella on toistuvia kuumejaksoja, nivelten arkuutta ja turvotusta sekä kuumotusta ja lihasheikkoutta tai yleisvoinnin laskua, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle lisäselvittelyjä varten.

Hoito ja itsehoito

Kasvukipujen ehkäisyyn tai hoitoon ei ole näyttöön perustuvaa tietoa. Kasvukipuihin auttaa yleensä kevyt hieronta ja lapsen rauhoittaminen. Lisäksi lämpöhoito, lämmin kylpy, paikallinen kylmähoito ja lepo ovat hyviä keinoja kivun helpottamiseksi. Kipulääkkeen ajoittaisesta käytöstä saattaa olla apua. Alaraajojen lihasten venyttely ennen nukkumaan menoa voi auttaa.

Haitarin otsikkotaso3
Miten toteutan kylmähoitoa?

Kylmähoidon tavoitteena on kivun lieventäminen. Käytä esimerkiksi jääpalapussia, pakastevihannespussia, kylmägeelipakkausta tai pikakylmäpakkausta alaraajoissa enintään 15–20 minuuttia kerrallaan tunnin välein. Paleltumavamman ehkäisyn vuoksi ihon ja kylmäpakkauksen väliin tulee asettaa kuiva kangas tai esimerkiksi pyyhe.

Säären päälle on asetettu kylmäpakkaus. 
Miten toteutan lämpöhoitoa?

Lämpö lievittää kipua, lisää verenkiertoa ja kudoksen aineenvaihduntaa ja vähentää paikallisesti lihaskipuja hoidettavalla alueella. Lämpöhoidolla on lisäksi rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Lämpöhoitoa kotona voidaan antaa esimerkiksi lämpöpakkauksilla tai lämmitettävillä jyväpakkauksilla. Lämpöpakkaus lämmitetään ohjeen mukaisesti. Lämpöpakkauksen ja ihon väliin tulee asettaa esimerkiksi pyyhe, jotta lämpö ei aiheuttaisi vaurioita iholle. Lämpöhoidon kestoksi suositellaan 15–20 minuuttia kerrallaan.

Säärille on asetettu lämmin kaurapussi. 
alaraaja; lapsi

Kyllä

Päivitetty  1.2.2023