Lapsen kohtausoireen tutkiminen

Lasten kohtausoireet ovat yleensä vaarattomia. Jos ei tiedä, mistä oireesta on kysymys tai jos oireet eivät ole tyypillisiä kuvatuille vaarattomille oireille, on syytä lähteä lääkäriin tarkempia selvityksiä varten.

Lapsilla esiintyviä kohtausoireita -osiossa kuvatut kohtausoireet ovat yleisiä ja vaarattomia. Joskus näitä kohtausoireita on kuitenkin vaikea tunnistaa tai erottaa sellaisista kohtausoireista, jotka vaativat tutkimuksia tai hoitoa.

Kotona kohtausoireita kannattaa videoida esimerkiksi kännykällä. Videolta lääkärin on helpompi arvioida, mitä kohtaukset ovat. Jos oireiden luonne ei selviä kuvatun videon avulla, voidaan tarvita lisätutkimuksia. Näitä lisätutkimuksia voivat olla muun muassa sydänfilmi, aivosähkökäyrätutkimus (eli EEG) ja laboratoriokokeet.

Yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai neuvolaan on hyvä ottaa,

  • jos ei tiedetä, mistä oireesta on kyse tai oire haittaa lapsen toimintaa
  • jos lapsella on kohtausoireen lisäksi muuta uutta oiretta, kuten päänsärkyä, levottomuutta, tasapainovaikeutta, ruokahalun huononemista tai aiemmin opitun taidon poisjäämistä (esimerkiksi jokeltelun loppuminen).
Lääkäriin pitää lähteä heti
  • Jos lapsen tajunnantaso kohtausoireen aikana on poikkeava ja erityisesti, jos tajunnantaso ei palaudu normaaliksi heti oireen jälkeen.
  • Kohtausoire ei mene ohi tai toistuu tiheästi.
  • Oireeseen liittyy korkea kuume, jonka syy ei ole selvillä.
  • Oire tulee pään vamman yhteydessä.
 

Kyllä

Päivitetty  9.8.2022