Välittömästi vamman jälkeen ranteessa ei välttämättä ole merkittävää turvotusta tai muuta ulkoista vamman merkkiä, mutta ranteen liikuttaminen on kivuliasta. Diagnoosi varmistetaan ranteen röntgenkuvalla.
Reilu puolet näistä murtumista ovat hyväasentoisia ja paranevat 3–4 viikossa. Värttinäluun alaosan murtumiin laitetaan usein kipsilasta tai rannetta tukeva tarralasta kivun hoidoksi 2–4 viikon ajaksi. Vanhempi voi poistaa kipulastan kotona hoidon päätyttyä, ja lapsi tai nuori saa alkaa käyttää kättään vapaasti. Koululiikuntaan ja harrastuksiin voi palata, kun ranteen liikkeet ovat normaalit ja kivuttomat.
Vajaalla puolella potilaista vammaenergia on suurempi, jonka vuoksi murtunut luu on virheasennossa. Ranne on usein turvoksissa ja näyttää vinolta, eikä lapsi tai nuori halua sitä liikuttaa. Murtuman asento korjataan hoitavassa yksikössä. Korjaus useimmiten onnistuu hyvällä kivunhoidolla, mutta voi toisinaan vaatia nukutuksen.
Asennon korjaamisen jälkeen murtuma tuetaan kipsillä ja murtuman asento kontrolloidaan röntgenkuvalla noin viikon kuluttua vammasta. Kipsihoito kestää yleensä 4–5 viikkoa. Koululiikuntaan ja harrastuksiin voi palata noin kuukauden kuluttua kipsinpoistosta edellyttäen, että ranteen liikkeet ovat palautuneet ja kivuttomat.