Siirry sivun sisältöön

Keskosvauvan neuvolaseuranta

Useimmat keskoset kotiutuvat 35–40 raskausviikkoa vastaavassa iässä. Keskosvauvoja seurataan neuvolassa kotiutumisen jälkeen samalla tavalla kuin täysiaikaisena syntyneitä.

Vaikka pikkukeskosen kuntoutuksen ja seurannan yksityiskohdat suunnitellaan useimmiten sairaalassa tai vastaanotolla, on neuvolalla tärkeä rooli perheen kokonaistilanteen arvioimisessa ja sen tukemisessa. Lisäksi keskosvauvan neuvolaseuranta rokotuksineen ja mittauksineen (pituus, paino, päänympärys) on yhtä tärkeää kuin täysiaikaisena syntyneillä.

Kotiutumisen jälkeen vauvan painoa seurataan alkuun viikoittain. Joissakin sairaaloissa perheille voidaan tarjota kuntoutusohjaajan tai vauvaperhetyöntekijän palveluita, jolloin neuvolamittausten lisäksi painoa voidaan seurata kuntoutusohjaajan tai vauvaperhetyöntekijän kotikäynneillä.

Kasvun edetessä suotuisasti mittausväliä pidennetään 1–3 kuukauteen ensimmäisen ikävuoden aikana huomioiden lapsen kokonaistilanne ja syntymäviikot.

Neuvolalla on tärkeä rooli myös koko perheen jaksamisen ja hyvän vuorovaikutuksen kehittymisen tukemisessa vauvan ja vanhempien välille. Neuvolassa kannattaa ottaa puheeksi, jos vauvan kehitykseen liittyy huolta tai jos oma tai puolison jaksaminen mietityttää.

Päivitetty 5.1.2023