Lastenreuman toteaminen

Lastenreumadiagnoosi perustuu oireisiin, taudinkuvaan ja lääkärintutkimukseen. Mikään laboratoriokoe ei yksinään kerro lastenreumasta.

Kun potilaalla on lastenreuma, verikokeissa voidaan yleensä nähdä lievästi koholla olevat veren tulehdusarvot, mutta verikokeet voivat olla myös täysin normaalit. Kun niveltulehdus on kestänyt kuusi viikkoa, eikä tulehdukselle löydy muuta syytä, kyseessä on lastenreuma.

Lastenreuman diagnoosi määritetään Suomessa lastenlääkärin tai lastenreumalääkärin vastaanotolla. Laboratoriokokeilla sekä kuvantamistutkimuksilla suljetaan pois muita niveloireita aiheuttavia sairauksia. Lastenreumaepäilyn yhteydessä tehtäviä tutkimuksia ovat

  • Laboratoriokokeet: verenkuva, tulehdusarvot, reumatutkimukset (kuten tumavasta-aineet), keliakian seulontatutkimus, tutkimukset infektioiden poissulkemiseksi.
  • Kuvantamistutkimukset: ultraäänitutkimukset, röntgenkuvat, magneettikuvat.
Haitarin otsikkotaso2

Tutustu ultraäänitutkimukseen

Ultraäänilaite. Monitorissa näkyy kuva nilkan ultraäänitutkimuksesta. Lääkäri tutkii ultraäänilaitteella potilaan vasenta nilkkaa. Lääkäri tutkii ultraäänilaitteella potilaan oikeaa polvea.


diagnoosi; lastenreuma; lapset; Lastentalo

Kyllä

Päivitetty  6.2.2023