Muut kiveskivun syyt lapsilla ja nuorilla

Kiveksen kipeytymisen taustalla voi olla myös muita syitä, joista osa on harvinaisia, mutta hoitoa vaativia. Äkillisen kiveskivun takia lääkäriin on kuitenkin syytä lähteä aina viipymättä.

Muita nopeasti kehittyviä kiveskivun syitä ovat erilaiset kivespussin vammat, hankaumat, verenpurkaumat ja ruhjevammat. Nämä hoituvat yleensä tulehduskipulääkkeillä ja levolla.

Nivustyrä voi joskus pullistua äkillisesti esille ja aiheuttaa kipua nivusen ja kivespussin seutuun. Äkillisesti ilmestyvä tyrä painetaan takaisin vatsaonteloon, ja leikataan tutkimusten jälkeen myöhemmin päiväkirurgisesti. Nivustyrä näkyy pullotuksena toispuoleisesti nivuskanavassa ja joskus kivespussissa saakka.

Vesikives on nestekertymä kivespussissa, kiveksen ympärillä. Reitti vatsaontelosta kivespussiin on jäänyt auki ja nestettä pääsee valumaan kivespussiin. Myös vesikives voi joskus ilmaantua yllättäen. Vesikives leikataan vasta 4–5-vuotiaana, jos se ei itsestään parane.

Idiopaattinen skrootum ödeema on äkillinen muutos kivespussien alueella, jossa turvotus ja punoitus leviävät usein molemminpuoliseksi ja lisäksi siittimen alueelle. Iho on kirkkaan punainen ja lievästi aristava. Tyypillisesti tätä harvinaista muutosta tavataan 5–10-vuotiailla pojilla. Hoitona käytetään antihistamiineja.

Henoch-Schönleinin purppura on verisuonitulehdustauti, jota tavataan tyypillisesti 3–7-vuotiaalla lapsella. Henoch-Schönleinin purppuraan liittyy ihottumia, niveloireita, vatsakipua ja verivirtsaisuutta. Punoitus ja turvotus nähdään myös kivespussien alueella. Potilas kuuluu lastenl​ääkärin seurantaan.

kivekset; lapsi; kivespussin kipu; nuori; vesikives; Nivustyrä

Kyllä

Päivitetty  16.6.2021