Siirry sivun sisältöön

Suolistosairaudet

Suolistosairaudet voivat vaikuttaa lasten kasvuun kahdella tavalla: kasvun kannalta tärkeät ravintoaineet eivät imeydy normaalisti tai sairaudesta johtuva elimistön yleistynyt tulehdustila hidastaa kasvua.

Suolistosairaudet voivat vaikuttaa lasten kasvuun kahdella tavalla: kasvun kannalta tärkeät ravintoaineet eivät imeydy normaalisti tai sairaudesta johtuva elimistön yleistynyt tulehdustila hidastaa kasvua. Tässä osiossa kerrotaan yleisesti lasten suolistosairauksista.

Suolistosairauksissa oireina ovat erilaiset suolen toiminnan häiriöt, ripuli, löysät ulosteet, ylävatsan turvotus, ilmavaivat ja vatsakipu yhdistettynä laihtumiseen ja pituuskasvun hidastumiseen. Oireet voivat olla hyvin lievät, ja osalla niitä ei ole lainkaan. Ihokeliakiassa oireena on rakkulainen ihotulehdus etenkin raajojen ojentajapuolilla.

Suolistosairaudet diagnosoidaan aina tähystystutkimuksessa otettavilla koepaloilla. Usein suolen imeytymishäiriöön johtava tila voidaan todeta verikokeissa tulehduksena tai anemisoitumisena. Suolen tulehdusta kuvaava ulosteen kalprotektiini-arvo on myös koholla.

Suolistosairauden hoito määräytyy sairauden mukaisesti. Gluteeniton ruokavalio keliakiassa parantaa imeytymishäiriön ja korjaa kasvun. Tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa käytetään tulehdusta lievittäviä lääkkeitä. Harvoin joudutaan turvautumaan suoliston leikkaushoitoon.

Normaali rokotusohjelma. Jos käytössäsi on solunsalpaaja- tai biologinen lääkitys, täytyy ennen rokottamista keskustella hoitavan lääkärisi kanssa.

Suolistosairauksiin liittyvä sosiaaliturva on sairauskohtainen. Asiasta kannattaa keskustella tarvittaessa sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa.

Päivitetty 31.1.2023